Sudan: gewetensgevangene vrijgelaten

Op 20 januari kwam de Sudanese docente en activiste Jalila Khamis Koko vrij. Ze werd in maart 2012 door de nationale veiligheidsdienst opgepakt.

Jalila werd van alle aanklachten vrijgesproken, behalve de aanklachten die te maken had met het ‘verspreiden van vals nieuws’. Door vage formuleringen in het strafrecht,  kan de regering deze aanklacht gebruiken om tegenstanders het zwijgen op te leggen. Op het verspreiden van vals nieuws staat een gevangenisstraf van zes maanden, maar de rechtbank liet Jalila vrij omdat ze al negen maanden in voorarrest had gezeten.

‘Jalila’s vrijlating is een overwinning, maar de negen maanden die ze al in voorarrest zat voor het uiten van haar mening kunnen niet genegeerd worden’, aldus Audrey Gaughran van Amnesty’s Afrika Programma.

De Sudanese overheid moet ervoor zorgen dat Jalila gecompenseerd wordt voor het feit dat ze haar vrijheid kwijt was en zo lang van haar familie gescheiden was. In de gevangenis ging haar gezondheid hard achteruit.

De overheid moet er daarnaast voor zorgen dat ze haar baan als docente terug krijgt. Tijdens haar hechtenis werd ze onwettig ontslagen.