Sudan: activist vrijgelaten

Bushra Gamar Hussein Rahma, een mensenrechtenactivist uit Zuid-Kordofan, is op 27 juni vrijgelaten. De activist werd in de gevangenis gemarteld en zijn gezondheid verslechterde.

Op 25 juni 2011 werd Bushra Gamar Hussein Rahma gearresteerd in Khartoum, de hoofdstad van Sudan. Hij werd een jaar zonder aanklacht vastgehouden. De man had geen toegang tot een advocaat en beperkt contact met zijn familie. Een rechter sprak hem vrij op 14 augustus 2011, maar hij werd meteen daarna weer door de Nationale Veiligheidsdienst (NISS) opgepakt.

Bushra Gamar Hussein Rahma werd gemarteld en gedwongen stressvolle houdingen aan te nemen. De man lijdt aan astma en heeft hartproblemen. Tijdens zijn gevangenschap verschoof een van zijn wervels, als gevolg van mishandeling. Daarnaast kampte Bushra Gamar Hussein Rahma met andere gezondheidsproblemen, onder andere door de hongerstaking die hij voerde in september en oktober 2011. Hij kreeg geen goede medische verzorging en geen toegang tot een dokter.

Op 19 juni ging Bushra Gamar Hussein Rahma weer in hongerstaking uit protest tegen zijn voortdurende gevangenschap. Dit was twee dagen nadat een rechter hem voor de tweede keer vrijsprak. Hij werd op 24 juni in kritieke toestand overgebracht naar een politieziekenhuis in Khartoum. De Sudanese autoriteiten lieten Bushra Gamar Hussein Rahma op 27 juni vrij.