Steeds meer mensen met albinisme in Malawi vermoord

‘Buren en familie dachten dat mijn moeder een affaire met een witte priester had gehad’, vertelt een vrouw uit Malawi. De vrouw heeft albinisme, een zeldzame erfelijke aandoening waarbij mensen een lichte huidskleur hebben door een gebrek aan pigment. In Malawi gelooft men dat lichaamsdelen van mensen met albinisme geluk en genezing brengen. Mensen met albinisme lopen daarom groot risico ontvoerd en zelfs vermoord te worden.

Het vandaag uitgekomen rapport ‘We are not animals to be hunted or sold’: Violence and discrimination against people with albinism in Malawi, laat zien dat er de afgelopen twee jaar een flinke toename was van het aantal aanvallen op mensen met albinisme.  Alleen al in april van dit jaar zijn vier mensen, onder wie een baby, vermoord. Sinds november 2014 zijn ten minste achttien mensen vermoord, en vijf zijn er ontvoerd en worden nog steeds vermist.

Geloof in gouden botten

Malawi is een arm land. Een groot deel van de bevolking woont op het platteland, is niet of nauwelijks opgeleid en heeft moeite met overleven. Veel mensen weten niet wat albinisme precies is, en geloven dat mensen met albinisme geesten zijn of een vloek van de voorouders. Ze denken dat hun lichaamsdelen een geneeskrachtige werking hebben of geluk brengen; dat de botten van mensen met albinisme goud bevatten, en dat seks met hen HIV geneest. Dit leidt ertoe dat deze mensen in Malawi, waar er tussen de 7.000 en 10.000 van hen leven, en ook tal van andere Afrikaanse landen, niet alleen worden achtergesteld en gediscrimineerd, maar ook worden ontvoerd en vermoord. De daders zijn vaak mensen uit hun eigen gemeenschappen, zoals familieleden, maar ook criminele bendes die de lichaamsdelen naar andere landen verkopen. Ook worden er lichamen van mensen met albinisme opgegraven om lichaamsdelen te verkopen.

Lichamen verminkt teruggevonden

Op 30 april 2016 werd het lichaam van de 30-jarige Jenifer Namusyo gevonden. Ze had steekwonden in haar rug, maag en elleboog en haar borsten en ogen waren verwijderd. Jenifer werd ’s nachts op de fiets aangevallen en vermoord. De politie doet nog onderzoek naar haar zaak.

Een paar weken daarvoor werd de bijna 2-jarige Whitney Chilumpa ’s nachts uit bed ontvoerd. Haar moeder werd ’s morgens wakker en zag dat haar dochtertje niet meer naast haar lag. Samen met dorpelingen begon ze een zoektocht. Twee weken later vonden mensen stukjes schedel, een paar tanden en kledingstukken die van Whitney waren. Later werden in een tuin vier botten gevonden die van het kindje zouden zijn. De politie heeft vijf mannen aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering en dood van het meisje. Een van hen is haar vader.

Politie schiet tekort

Amnesty vermoedt dat er nog veel meer mensen met albinisme zijn vermoord dan bekend is. Veel geheime rituelen op het platteland worden niet aangegeven en misdaden tegen mensen met albinisme worden in Malawi niet goed gedocumenteerd. Volgens de politie in Malawi zijn er sinds november 2014 zeker 69 misdrijven tegen mensen met albinisme gerapporteerd. Maar de politie heeft niet de goede vaardigheden en middelen om deze misdrijven grondig te onderzoeken. Daarnaast vreest Amnesty dat sommige agenten dezelfde vooroordelen tegen mensen met albinisme hebben als de lokale bevolking en daarom misdrijven tegen deze mensen niet serieus nemen.

Bescherm mensen met albinisme

Amnesty roept de regering van Malawi op burgers met albinisme te beschermen door op het platteland meer politieagenten hiervoor in zetten en actie te ondernemen tegen aanvallen op deze mensen. Alle aangiftes van misdrijven tegen mensen met albinisme moeten opnieuw, grondig en onafhankelijk worden onderzocht. De daders moeten worden opgespoord en berecht.

Amnesty International biedt de president van Malawi op dinsdag 7 juni handtekeningen van over de hele wereld aan om hem op te roepen mensen met albinisme te beschermen. Ruim 44.000 van de handtekeningen komen uit Nederland.

Bekijk het rapport.

Lees het Engelse persbericht.