Spaanse politie discrimineert vreemdelingen

Spaanse politie discrimineert vreemdelingen

Het rapport beschrijft hoe mensen die er niet Spaans uitzien soms tot vier keer per dag gecontroleerd worden door de politie. Het zogenaamde “etnisch profileren” – het viseren door de politie van mensen met een bepaalde huidskleur – is niet altijd discriminerend. Deze praktijk is echter wel discriminerend en onwettig indien er geen gegronde en objectieve motieven zijn.

Volgens de Spaanse wetgeving mag de politie identiteitscontroles uitvoeren op publieke plaatsen met het oog op de algemene veiligheid, bijvoorbeeld wanneer in de buurt een misdrijf werd gepleegd. Maar Amnesty International stelt vast dat vreemdelingen voortdurend worden gecontroleerd, ook als er geen veiligheidsrisico bestaat.

Rascisme en xenofobie
‘De Spaanse autoriteiten hebben het recht om migratiecontroles uit te voeren, maar dit mag niet ten koste gaan van de rechten van migranten en minderheidsgroepen’, stelt Izza Leghtas, Spanje onderzoeker voor Amnesty International.’ De manier waarop de Spaanse politie migratiecontroles uitvoert, is discriminerend en in strijd met de mensenrechten. Bovendien zijn deze praktijken een voedingsbodem voor racisme en xenofobie. Vreemdelingen worden constant samen met politie gezien, waardoor het brede publiek hen linkt met criminele activiteiten’.

Bepaalde politiekantoren kregen wekelijkse en maandelijkse quota opgelegd voor het aantal mensen zonder papieren dat ze moesten aanhouden. Dit zet politieagenten ertoe aan om mensen die er niet Spaans uitzien te viseren.

Bovendien worden burgers die de identiteitscontroles registreren en mensen informeren over hun mensenrechten in dergelijke situaties, al verschillende malen geïntimideerd en beboet door de politie.

Amnesty International vraagt aan de Spaanse autoriteiten om gegevens bij te houden over het aantal identiteitscontroles en de motieven, en een onderscheid te maken tussen operaties met het oog op migratiecontrole en operaties met het oog op de algemene veiligheid.

“De Spaanse politie moet training geven aan haar agenten zodat het principe van gelijke behandeling en het verbod op discriminatie wordt gerespecteerd bij het uitvoeren van identiteitscontroles,” besluit Carmen Dupont. ‘De overheid moet erkennen dat de huidige praktijk discriminerend en onwettig is en moet er onmiddellijk een halt aan toeroepen’.