Apps privacy mensenrechten
© Amnesty International

Snapchat, Skype en andere apps beschermen je privacy niet

Snapchat, Skype en andere apps beschermen je privacy niet

Technologiebedrijven als Snapchat en Skype-eigenaar Microsoft brengen de mensenrechten van hun gebruikers in gevaar door geen basale privacybeschermende maatregelen te treffen voor hun berichtendiensten. Dat concludeert Amnesty uit een onderzoek dat zij deed naar de elf bedrijven die de populairste apps aanbieden.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste aanbieders hun beveiliging niet op orde hebben. Onze communicatie wordt daardoor voortdurend bedreigd door cybercriminelen en spionage door inlichtingendiensten.

Privacy en vrijheid van meningsuiting bedreigd

Volledige (end-to-end) encryptie, waarbij alleen de verzender en de ontvanger een bericht kunnen zien, is een minimumvoorwaarde waaraan de berichtendiensten zouden moeten voldoen. Apps die daar niet in voorzien zijn een bedreiging voor de privacy en de vrijheid van meningsuiting. Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven die deze apps aanbieden aan miljoenen gebruikers om deze mensenrechten te beschermen.

Ranglijst

Amnesty beoordeelde elf technologiebedrijven met de populairste berichtendiensten. We gaven scores op de volgende punten:

  • Erkenning van online bedreigingen voor de privacy en vrijheid van meningsuiting van de gebruikers.
  • Volledige encryptie wordt standaard toegepast.
  • Gebruikers krijgen informatie over welke bedreigingen er zijn voor hun mensenrechten en over de aanwezige encryptie.
  • Als regeringen toegang vragen tot gebruikersgegevens, maakt het bedrijf dat, en de reactie daarop, openbaar.
  • Transparantie over technische details van hun encryptiesystemen.

Bekijk hier de hele ranglijst

Snapchat, Skype en Blackberry slecht, Facebook en Apple relatief goed

Blackberry Messenger, Snapchat en Skype scoren na de Chinese aanbieder Tencent het slechtst. Zij bieden zwakke encryptie en communiceren er niet of nauwelijks over met hun gebruikers.

Geen van de onderzochte bedrijven haalde de optimale score, maar Facebooks WhatsApp en Apple’s iMessage en Facetime scoren relatief goed. Facebook Messenger heeft echter volledige encryptie niet als standaardinstelling, waardoor je die zelf moet instellen.

Encryptie beschermt activisten, oppositieleden en journalisten

Honderden miljoenen maken dagelijks gebruik van berichtendiensten als WhatsApp, Skype en Viber. Het is belangrijk dat zij veilig kunnen communiceren. Dat is vooral van levensbelang voor mensenrechtenverdedigers, oppositieleden en journalisten die hun beroep uitoefenen in een land waar dat hen in gevaar kan brengen.

De toekomst van online privacy en vrije meningsuiting staat of valt bij de vraag of technologiebedrijven onze communicatie beschermen of die op een presenteerblaadje aanbieden aan kwaadwillende pottenkijkers.