Slechte wending in zaak Mexicaans martelslachtoffer Yecenia Armenta

Slechte wending in zaak Mexicaans martelslachtoffer Yecenia Armenta

De aanklager van de Mexicaanse staat Sinaloa heeft de rechter gevraagd Yecenia Armenta te veroordelen in verband met de moord op haar man in 2012. Armenta werd vijftien uur lang gemarteld om haar tot een bekentenis te dwingen. Amnesty vraagt om haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

De uitspraak van de rechter kan nog enkele maanden op zich laten wachten. Er is geen deadline gesteld. Amnesty vreest dat de rechter Armenta schuldig zal verklaren. In Mexico wordt het verzoek van de aanklager zelden afgewezen. Politieke druk en de algemeen heersende opvatting dat met harde hand tegen geweld moet worden opgetreden, zijn hier debet aan.

Politie wilde bekentenis tegen elke prijs

Op 12 juli 2012 werd Yecenia Armenta door agenten in burger aangehouden. Daarna werd zij gemarteld: ze werd geslagen, door een plastic zak over haar hoofd dreigde ze te stikken en agenten duwden een doordrenkte doek op haar gezicht, waardoor ze het gevoel kreeg te verdrinken. Ze werd ondersteboven opgehangen, over haar hele lichaam geslagen en daarna verkracht. Ze ‘bekende’ nadat de agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en te doden. Wat ze tekende weet ze niet – ze was geblinddoekt. De gedwongen bekentenis is het enige bewijs tegen Armenta.

Martel-epidemie in Mexico

Yecenia Armenta is een van de duizenden slachtoffers van het verdorven rechtssysteem in Mexico. Er wordt te gemakkelijk vertrouwd op bekentenissen die na marteling en mishandeling zijn afgedwongen.

Als Armenta’s verwondingen als gevolg van de martelingen waren gedocumenteerd, zou ze nu waarschijnlijk vrij zijn. Medisch onderzoek wordt in Mexico echter nauwelijks uitgevoerd. Door marteling oogluikend toe te staan, kunnen de daders hun gruwelijke praktijk voortzetten. Uit Amnesty-onderzoek blijkt dat alleen al in 2014 in Mexico 2.403 aanklachten over marteling werden ingediend, maar dat sinds 1991 voor zover bekend slechts zeven folteraars zijn veroordeeld.