Servische Roma-families hebben eindelijk stromend water

Vorige week woensdag kwam er goed nieuws uit de Servische stad Nis: vijf Roma-families hebben eindelijk stromend water. Amnesty had hier bij de gemeente op aangedrongen. De families zaten al drie maanden zonder water, nadat zij uit hun oorspronkelijke huizen waren gezet.

Geen water, elektriciteit en riolering

Op 26 april werden 240 families ontruimd uit hun huizen in een informele nederzetting bij Belgrado. Ruim honderd families waren niet in Belgrado geregistreerd en werden met bussen de stad uit gezet. Vijf families, achttien mensen in totaal, werden afgezet bij een verlaten pakhuis in de zuidelijk stad Nis. Daar was geen stromend water, elektriciteit of riolering. Wel waren er waterleidingen, alleen het water was afgesloten.

Toen een Amnesty-delegatie twee maanden later de families bezocht, was het rond de 35 graden. Zonder stromend water waren de leefomstandigheden er slechter. De families moesten water met jerrycans 115 meter verderop bij een markt halen. Dat kon alleen als de markt open was en vaak werden de Roma-families door de toezichthouder weggestuurd. In dat geval moesten zij 30 minuten lopen om water te kunnen halen.

Belofte toch nagekomen

Tijdens het bezoek van de delegatie in juni verzekerden de autoriteiten Amnesty International dat het water binnen enkele dagen werd aangesloten. Wekenlang gebeurde er niets. Totdat er een  nieuwe burgemeester kwam. Afgelopen woensdag belde het gemeentekantoor van Nis met Amnesty om te laten weten dat het water inmiddels is aangesloten.

Het hebben van schoon drinkwater is een kleine maar belangrijke stap voor de bewoners. Amnesty International en haar lokale partnerorganisaties blijven aandringen op adequate alternatieve huisvesting voor de ontruimde Roma-families en doen er in de tussentijd alles aan om hun woonomstandigheden te verbeteren.