Schrijfmarathon Zuid-Holland Zeeland drukbezocht

De Amnesty Schrijfmarathon 2017 in de regio Zuid-Holland Zeeland was een groot succes. Op zo’n 50 locaties in deze regio kwamen rond 10 december – Internationale Mensenrechtendag – jong en oud bijeen om brieven te schrijven. Voor mensen wereldwijd die onrecht is aangedaan, gemarteld zijn of worden bedreigd.

De inzet van Amnesty-groepen en vrijwilligers was groot. Elke lokale schrijfmarathon, van klein tot groot, droeg bij aan het gemeenschappelijke doel: brieven schrijven tegen onrecht. Door regen, sneeuw en kou kwamen mensen naar de schrijflocaties. Van de Haagse Hogeschool tot het oude stadhuis van Boskoop en van het winkelcentrum van Waddinxveen tot de bibliotheek in Rotterdam, overal waren plekken om samen te schrijven tegen onrecht, voor vrijheid.

Het was geweldig om het enthousiasme van vrijwilligers en brievenschrijvers te zien. In Leiden heeft studentenkamerfestival Stukafest een optreden verzorgd tijdens de schrijfmarathon in de bibliotheek. De brievenschrijvers werden getrakteerd op gitaarmuziek en de zwoele stem van de Mexicaanse Armando. Armando kon de inzet van de brievenschrijvers zeker waarderen: ‘in Mexico zijn er ook veel politieke gevangenen’. In de oude burgermeesterskamer in Boskoop was het juist muisstil. Zo geconcentreerd was men aan het schrijven.

Opvallend is de groeiende belangstelling voor het Amnesty-werk vanuit gemeentebesturen, daar waar de mensenrechten worden omgezet in lokaal beleid. In verschillende plaatsen, waaronder Schoonhoven, Noordwijk en Dordrecht, werd de schrijfmarathon geopend met een toespraak van een wethouder.  Ook veel gemeenteraadsleden bezochten de schrijfmarathons. “We hebben gisteren naast de wethouder (VVD) vier mensen van D66 aan de schrijftafel gehad, twee van GroenLinks, twee van Beter voor Dordt, en een individueel lid van de gemeenteraad.”, aldus Elma Biekmann, voorzitter van Amnesty Dordrecht. Mooi om te zien dat het belang van mensenrechten breed wordt gedragen.

Nog niet alle brieven zijn geteld, maar de verwachting is dat dit jaar weer meer brieven geschreven zijn dan vorig jaar. De teller staat op dit moment op ruim 150.000. Vorig jaar werden in Nederland meer dan 166.000 brieven geschreven.

Alle brievenschrijvers en vrijwilligers worden hartelijk bedankt voor hun inzet. Amnesty blijft doorgaan met de strijd tegen onrecht. Tot 31 december kan online nog actie worden gevoerd via: https://www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/schrijfacties-schrijfmarathon