Schrijfmarathon 2015: ‘Jouw bericht een bron van kracht’

In Nederland werden tijdens de Schrijfmarathon op 10 december 2015 meer dan 100.000 brieven geschreven, op meer dan 350 locaties verspreid over het land. De opkomst was overweldigend. Er werd geschreven in bibliotheken, supermarkten, ziekenhuizen, gemeentehuizen en zelfs in de Tweede Kamer. En niet alleen in Nederland; over de hele wereld werden meer dan 2,5 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hieronder wat reacties van de mensen voor wie we schreven.

Albert Woodfox is vrij!

© Pierre-Yves Brunaud / Picturetank
Albert Woodfox is op vrijdag 19 februari vrijgelaten. Hij had 43 jaar en 10 maanden gezeten. Alleen, in een cel ter grootte van een parkeerplaats, 23 uur per dag. We zijn enorm blij dat dit voor Albert voorbij is. Al snel na de Schrijfmarathon ontvingen we een reactie van Albert. Hij schreef: ‘Ik wil onze vrienden van Amnesty International bedanken voor hun opmerkelijke steun van de afgelopen jaren. Deze steun bereikte een hoogtepunt na de Schrijfmarathon in december 2015. Hierdoor ontving ik duizenden brieven uit de hele wereld waarin mensen hun solidariteit en steun betuigden. Deze berichtjes vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormen een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid.

Yecenia: ‘Eén brief was van Annie’

© Brito

De Mexicaanse Yecenia Armenta is in de gevangenis overspoeld met kaarten en brieven. Een speciale Amnesty-delegatie bracht haar meer dan 8.000 solidariteitsbrieven. De kaarten vanuit Nederland werden rechtstreeks naar haar gestuurd. Yecenia vertelde: ‘Het is opwindend je te realiseren dat er mensen zijn die zich om anderen bekommeren… en ze kennen mij niet eens. Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. Eentje was van Annie. Ze schreef me over haar leven. Ik vind het heel lief dat ze de moeite nam en een deel van haar leven met me wilde delen.’
Yecenia zit in de gevangenis nadat ze na zware marteling een moord ‘bekende’, hoewel er geen enkele aanwijzing is voor haar betrokkenheid bij de moord.
‘Ik ben enorm dankbaar. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het vervult me met trots en het voelt fantastisch.’

Phyoe Phyoe Aung: ‘We zijn niet alleen’

Phyoe Phyoe Aung wordt verwelkomd door familie bij de rechtbank, april 2016.
© Ye Aung Thu/AFP/Getty Images

Studentenleider Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar liet vanuit de gevangenis weten: ‘Ik ben me gaan realiseren dat de wereld naar ons kijkt en ons steunt – we zijn niet alleen.’ Helaas werden tegen Phyoe Phyoe Aung, en tegen haar echtgenoot Lin Htet Naing die ook vastzit, vijf extra aanklachten ingediend. Deze hangen net als de eerdere aanklachten samen met hun deelname aan protesten tegen een nieuwe onderwijswet in Myanmar. Je kunt opnieuw een brief schrijven voor Phyoe Phyoe.

Yevgeny Vitishko is vrij!

Yevgeny Vitishko met brieven van Amnesty-supporters
© Privéfoto

Op 22 december 2015 bepaalde de rechter dat Yevgeny Vitishko uit Rusland het strafkamp mocht verlaten. Hij mag de rest van straf uitzitten in zijn woonplaats. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd in Nederland massaal voor Yevgeny geschreven. De kaarten die hij in de gevangenis ontving, nam hij mee naar huis. Vitishko werd op 3 februari 2014 opgepakt. Hij zou bij een bushalte hebben gevloekt.

Eerder was de milieuactivist veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had een gat gemaakt in het hek om de bouwplaats van de woning van de gouverneur van Sotsji markeerde. Hij wilde bewijs verzamelen voor de kap van zeldzame bomen op het afgezette gebied. Vitishko moest zich aan strenge regels houden om te voorkomen dat hij voor drie jaar de cel in moest. Met zijn ‘vloek’ had hij die regels overtreden en moet hij alsnog zijn straf uitzitten.

Zunar zegt ‘Bedankt!’

Zunar, een cartoonist uit Maleisië, liet eveneens zijn waardering blijken voor de steun die hij ontving. Ook al kan hij 43 jaar cel krijgen, hij laat zich de mond niet snoeren. Zunar ontving duizenden kaarten en brieven vanuit alle uithoeken van de wereld. En hij stuurde Amnesty een dankbetuiging terug.