Wethouder Nicole Ramaekers
© Amnesty Veldhoven

Schrijfactie en ontbijt in Veldhoven

Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, organiseerde Amnestygroep Veldhoven voor de twaalfde keer het mensenrechtenontbijt in de kantine van het gemeentehuis. Eenenzestig personen gaven gehoor aan de uitnodiging.

Na een welkomstwoord van contactpersoon Ineke Makkes van Amnesty Veldhoven zette wethouder Nicole Ramaekers haar naam in de groetenkaart aan Ilham Tohti uit China. Tohti stelde tal van misstanden aan de kaak zoals, het willekeurig en in eenzame opsluiting vastzetten van Oeigoeren en de strenge beperkingen bij het belijden van hun islamitische geloof. Nadat Tohti op 15 januari 2014 thuis werd opgepakt, zat hij vijf maanden geïsoleerd gevangen. Tineke Kanen van vertelgroep VerVe vertelde een prachtig verhaal en het actie ondersteunend koor Lopend Vuurtje uit Eindhoven zong liederen over vluchtelingen, vrijheid, solidariteit en tegen populisme.

Op vrijdag 9 december organiseerde Amnestygroep Veldhoven een Schrijfmarathon in de bibliotheek. Wethouder Hans van de Looij schreef een brief naar de autoriteiten van Indonesië om voor vrijlating te pleiten voor de Indonesische leraar Johan Teterissa die een gevangenisstraf uitzit van 15 jaar, omdat hij met de verboden Zuid-Molukse vlag zwaaide tijdens een feest. Er werd behalve voor Johan Teterissa nog voor negen andere personen geschreven. Ook de burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft een brief geschreven.

Het schrijven van brieven is een simpele maar uiterst doeltreffende manier van actie voeren. Dit blijkt wel uit de succesverhalen na de Schrijfmarathon van 2015. Zo ontving Yecenia Armenta meer dan achtduizend brieven. Ze zat sinds 2012 vast, nadat ze na vijftien uur lang gemarteld te zijn een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.

Auteur: Inekke Makkes, Amnesty Veldhoven