Saudische activist vrij na uitzitten straf

Saudische activist vrij na uitzitten straf

Vorige week werd bekend dat Mohammed Saleh al-Bajadi uit Saudi-Arabië op 7 april 2016 is vrijgekomen. De mensenrechtenactivist had zijn straf erop zitten. Hij heeft nog een reisverbod tot 2020.

Al-Bajadi is een van de mede-oprichters van ACPRA, een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saudi-Arabië. Sinds 2011 werkten de Saudische autoriteiten ACPRA steeds meer tegen. Medewerkers zijn gevangengezet of zijn het land ontvlucht. In maart 2013 is de organisatie formeel ontbonden.

In april 2012 was Al-Bajadi tijdens een geheim proces veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een reisverbod van vijf jaar. De aanklacht is nooit openbaar gemaakt, maar uit brieven van Al-Bajadi kan worden opgemaakt dat hij werd veroordeeld vanwege deelname aan het opzetten van een organisatie zonder vergunning en het schaden van de reputatie van de staat via de media. Ook zou hij familieleden van politieke gevangen hebben opgeroepen te gaan protesteren.

Mohammed Al-Bajadi heeft tien maanden incommunicado gevangengezeten, waarbij contact met de buitenwereld is afgesloten. Hij ging verschillende keren in hongerstaking uit protest tegen zijn veroordeling.