Jamal Khashoggi, journalist uit Saudi-Arabië, werd in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord.

Saudi-Arabië: Nederlands beleid moet fundamenteel anders

Amnesty International roept Westerse overheden en investeerders op niet terug te keren naar business as usual met Saudi-Arabië.

Met een advertentie in de NRC op zaterdag roept Amnesty International westerse overheden en investeerders op om niet terug te keren naar business as usual, nadat de Saudische openbaar aanklager donderdag de resultaten van het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi bekend maakte.

De advertentie is een sarcastische aankondiging van de Saudische autoriteiten:

Deze satirische advertentie van Amnesty over de relatie met Saudi-Arabië verscheen in NRC Handelsblad van zaterdag 17 november 2018.

Repressie verergerd

Er is de afgelopen maand terecht veel aandacht geweest voor de buitengerechtelijke executie van Jamal Khashoggi. Saudi-Arabië slaat echter al jarenlang elke vorm van kritiek neer.

Tientallen mensenrechtenverdedigers, journalisten, geestelijken en anderen die kritiek uitten op de Saudische autoriteiten, zitten vast. Sinds het aantreden van kroonprins Mohammed Bin Salman is de repressie alleen maar verergerd.

Duidelijke stellingname Nederland

‘De moord op Khashoggi laat zien hoe ver de Saudische autoriteiten durven te gaan in hun onderdrukking van vrijheid van meningsuiting. Westerse overheden moeten veel duidelijker van zich laten horen. Het wordt tijd dat Nederland het beleid ten aanzien van Saudi-Arabië fundamenteel herziet, en zich duidelijk publiek uitspreekt,’ zegt Eduard Nazarksi, directeur van Amnesty International Nederland

Onafhankelijk VN-onderzoek

De resultaten van het onderzoek van de Saudische autoriteiten naar de moord op Khashoggi zijn niet geloofwaardig. Een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties is de enige manier om de waarheid boven tafel te krijgen en gerechtigheid te krijgen.

Minister Blok moet de oproep van Turkije naar zo’n onafhankelijk VN-onderzoek steunen. Bovendien zou Nederland de moord op Khashoggi moeten aangrijpen om een verklaring te doen uitgaan waarin duidelijk wordt opgeroepen tot de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers, en de repressie van vrijheid van meningsuiting hard wordt veroordeeld.