Satellietbeelden ondersteunen getuigenissen van massagraven Burundi

Satellietbeelden ondersteunen getuigenissen van massagraven Burundi

Overtuigende nieuwe satellietbeelden, videobeelden en getuigenissen die door Amnesty International zijn geanalyseerd geven sterke aanwijzingen dat Burundese veiligheidstroepen in december tientallen mensen hebben gedood en in massagraven hebben gedumpt.

De satellietbeelden en het videomateriaal laten duidelijk vijf mogelijke massagraven zien in Buringa, een buitenwijk van de hoofdstad Bujumbura. De beelden, die tussen eind december en begin januari werden gemaakt, laten omgewoelde aarde zien op plekken waar volgens ooggetuigen massagraven zouden zijn.

Ooggetuigen vertelden Amnesty dat ze op 11 december, na de bloedigste dag van Burundi’s escalerende conflict, zagen dat er graven werden gedelfd. Het lijkt erop dat de autoriteiten, door de doden te verbergen in massagraven, een bewuste poging deden om de de omvang van de moorden door de veiligheidstroepen te verdoezelen.

Onderzoekers van Amnesty waren in Bujumbara aanwezig toen de moorden werden begaan en bezochten vrijwel direct erna de getroffen woonwijken, waaronder Nyakabiga. Geïnterviewde bewoners beschreven hoe de lichamen van ten minste 21 mannen verspreid lagen in huizen, op straat en in greppels. De onderzoekers troffen grote plassen bloed aan op plekken waar mensen waren vermoord. Hun lichamen waren toen al verplaatst. Ooggetuigen beschreven hoe de politie de omgeving uitkamde op zoek naar de lichamen van omgebrachte inwoners.

Naast de mogelijke massagraven in Buringa zijn er waarschijnlijk elders andere massagraven, onder meer op de begraafplaatsen in Mpanda en Kanyosha. Lokale bronnen maakten melding van 25 lichamen die zijn begraven in vijf graven op de begraafplaats in Mpanda en van 28 lichamen in vier graven in Kanyoscha.

Bekijk een overzicht van de regio waarop de mogelijke massagraven en onderzoeksobjecten staan aangegeven.