Iraakse arts Saba Mahdawi vrij

Iraakse arts Saba Mahdawi vrij

Op 13 november 2019 werd de Iraakse activist en arts Saba Mahdawi vrijgelaten. Zij was elf dagen eerder ontvoerd door gemaskerde, gewapende mannen. Haar familie laat weten dat Saba het goed maakt en niet is mishandeld.

Saba Mahdawi werd opgepakt toen zij van een demonstratie op het Tahrir-plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad naar huis reed. Saba had gewonde demonstranten verzorgd op het plein, waar sinds 1 oktober massale protesten tegen de regering plaatsvinden. Amnesty voerde actie voor haar vrijlating.

Veilig thuis

Saba’s familie vertelde Amnesty dat zij gevangenzat in een woning. Daar werd zij telkens ondervraagd over wat ze deed op het plein. Wie haar vasthielden, weet zij niet. Na haar vrijlating reed Saba zelf naar huis. Zij is nu veilig bij haar familie.

Veiligheidstroepen treden hard op

De Iraakse veiligheidstroepen en gewapende groeperingen treden sinds begin oktober steeds harder op tegen activisten, artsen, advocaten en demonstranten. Veel activisten zijn bedreigd, geslagen en gedwongen verklaringen te tekenen.

De Iraakse autoriteiten hebben tot nu toe geen onderzoek ingesteld naar het wangedrag van de veiligheidstroepen en gewapende groeperingen. Amnesty roept de autoriteiten wederom op de veiligheidstroepen te beteugelen, de misdrijven te onderzoeken en de verantwoordelijken daarvoor te berechten.