Russische Artyom Savyolov vrij!

De Russische Artyom Savyolov werd op 31 december 2014 vrijgelaten omdat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Hij werd in 2012 opgepakt na vreedzame demonstraties tegen Poetin op het Bolotnaya-plein in Moskou.

Sovyolov werd ervan beschuldigd geweld gebruikt te hebben tijdens de protesten. Videobeelden bevestigden echter het tegendeel.

Artyom werd bij zijn vrijlating begroet door zijn vader Viktor Ivanovich, en een aantal journalisten. Hij lijkt in goede gezondheid te zijn, maar vertelde over de slechte omstandigheden in de gevangenis: ‘Kou, honger en onmenselijke behandeling – zo kan ik het in een paar woorden omschrijven.’

Amnesty voerde veel actie voor de vrijlating van Artyom Savyolov, onder meer via de spoedacties, groetenkaarten en schrijfacties. Artyom bedankt iedereen:

‘Ik ben iedereen die me steunde vanuit de grond van mijn hart dankbaar. Dat is het eerste dat ik wil zeggen. Het was zo belangrijk om te weten dat er buiten mensen waren die op me wachtten. Het zou zoveel zwaarder geweest zijn zonder jullie steun.’