Russische activist Aleksei Sokolov vrij

Aleksei Sokolov, een mensenrechtenactivist die sinds mei 2009 gevangen zat en waar Amnesty International actie voor heeft gevoerd is voorwaardelijk op vrije voeten.

Op 27 juli oordeelde een rechtbank in Krasnoyarsk, Rusland, dat hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Sokolov werd in mei 2009 veroordeeld voor een diefstal en een jaar later voor een overval. Er zijn aanwijzingen dat de bewijslast om hem gevangenen te krijgen verzonnen is, omdat hij zich inzette voor de mensenrechten.

Toen Aleksei nog vast zat, gaf hij Amnesty mee dat hij alle leden van de organisatie graag wil bedanken voor de hulp en steun die zij hem hebben gegeven. ‘Jullie vriendelijkheid en begrip doet mijn zo’n deugd, dat ik doorga met mijn strijd tegen tirannie, mensenrechtenschendingen en onderdrukking, waar ik ook ben. Ik ben bereid om te strijden voor de mensenrechten, ondanks alle gevaren die dreigen.

In de gevangenis zijn velen niet blij met mijn gedrag. Zij dromen van de tijd dat ik breek en gehoorzaam wordt, maar zij vergissen zich. Zonder strijd heeft het leven geen betekenis. Dan besta je alleen en dat is niets voor mij. Heel erg bedankt voor de postkaarten en brieven vol vriendelijke woorden die mijn steunen.’

Lees verder in het Engelstalige persbericht