Rusland veroordeelt journalist Maria Ponomarenko tot 6 jaar strafkolonie vanwege bericht over bombardement in Oekraïne
© SOTA

Rusland veroordeelt journalist Ponomarenko tot 6 jaar strafkolonie vanwege bericht over bombardement in Oekraïne

Journalist Maria Ponomarenko moet een straf van 6 jaar uitzitten in een strafkolonie nadat ze op social media een kritisch bericht plaatste over een aanval door Russische troepen op een theater in Marioepol. Bij de aanval in de Oekraïense stad op 16 maart 2022 kwamen mogelijk honderden mensen om het leven.

‘Het vonnis van Maria Ponomarenko laat zien dat het vertellen van de waarheid, het aan de kaak stellen van een oorlogsmisdrijf en de eis om gerechtigheid voor het doden van burgers, in Rusland zelf een ernstig misdrijf is geworden waarop vele jaren gevangenisstraf staat’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Haar straf is het zoveelste voorbeeld van het cynisme van de Russische autoriteiten. Die proberen iedereen die het niet met hen eens is op te sluiten en anderen het zwijgen op te leggen door te dreigen met jarenlange gevangenisstraf.’

‘Het recht om het woord “oorlog” te gebruiken’

In een verklaring zei de 44-jarige Ponomarenko, die tijdens de rechtszaak een davidster droeg met de tekst ‘Oppositie-activist, patriot, pacifist’, dat ze zichzelf niet als een crimineel beschouwde. ‘Ik heb het recht om het woord “oorlog” te gebruiken, omdat ik word beoordeeld volgens de wetten van de militaire censuur’, zei ze verwijzend naar een verbod van de Russische autoriteiten om de invasie van Oekraïne als een ‘oorlog’ te beschouwen.

Amnesty’s oproep

Maria Ponomarenko en al degenen die in Rusland gevangenzitten vanwege hun kritiek op de invasie van Oekraïne, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Achtergrond

Op 15 februari 2023 veroordeelde een rechtbank Maria Ponomarenko, die werkt voor het online mediabedrijf RusNews, tot 6 jaar gevangenisstraf nadat ze schuldig was bevonden aan het verspreiden van ‘bewust onjuiste informatie’ over de Russische strijdkrachten, een nieuw ‘misdrijf’ dat na de Russische invasie van Oekraïne van kracht werd. Ponomarenko zat sinds 24 april 2022 in voorlopige hechtenis.

Na het uitzitten van haar straf mag ze 5 jaar lang geen journalistieke activiteiten doen. Het openbaar ministerie verzocht de rechtbank haar tot 9 jaar gevangenisstraf te veroordelen voor het plaatsen van een publicatie op het Telegram-kanaal Tsenzury net (Geen censuur). Daarin schreef ze over de dood van burgers die ondergedoken zaten in het theater in Marioepol nadat het was getroffen door een Russische luchtaanval. Twaalf doden werden door Amnesty International geïdentificeerd in een gedetailleerd rapport, Children’: The Attack on the Donetsk Regional Academic Drama Theatre in Mariupol, Ukraine, dat in juni 2022 werd gepubliceerd.

Meer over dit onderwerp