© Dmitry Borko

Rusland, onderzoek nieuwe beschuldigingen van marteling

Rusland, onderzoek nieuwe beschuldigingen van marteling

De Russische autoriteiten moeten de vreedzame demonstrant Ildar Dadin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en onderzoek doen naar zijn beschuldigingen van marteling. Dadin schreef een brief vanuit de gevangenis waarin hij de autoriteiten beschuldigt van marteling, vernedering en bedreiging. Zijn brief werd dinsdag gepubliceerd door de online krant Meduza.

‘Ildar Dadins beschuldigingen van mishandeling, vernedering en het dreigen met verkrachting door het gevangenispersoneel zijn schokkend, maar helaas zijn ze niet nieuw. Er is een reeks van geloofwaardige getuigenissen dat marteling en andere mishandeling op grote schaal plaatsvinden in de Russische gevangenissen, met het doel om kritiek in de kiem te smoren’, aldus Sergei Nikitin, directeur van Amnesty International Rusland.

Klagen is gedood worden

In zijn brief beschrijft Dadin wat er gebeurde nadat hij op 11 september 2016 in de strafkolonie Segezha aankwam. Hij werd vier keer in elkaar geslagen door groepen van tien tot twaalf man. De volgende dag werd hij opgehangen aan handboeien en werd zijn onderbroek uitgetrokken. Zijn bewakers dreigden hem te verkrachten.

Verderop schrijft hij dat hij werd gewaarschuwd door een gevangenismedewerker: ‘je bent zojuist lichtelijk geslagen. Als ik ertoe opdracht geef, dan krijg je het veel zwaarder te verduren. Als je probeert te klagen word je gedood en begraven we je buiten de gevangenismuren’. Dadin slaagde erin zijn brief te dicteren tijdens het laatste bezoek van zijn advocaat. Zijn vorige brieven hebben nooit hun bestemmingen bereikt, omdat ze werden onderschept door gevangenismedewerkers.

Tweeënhalf jaar cel voor uiten mening

Ildar Dadin protesteerde openlijk tegen het beleid van president Poetin. Hij hield een aantal vreedzame eenpersoonsdemonstraties. Dat mag in Rusland, maar soms word je er toch voor beboet. Bij twee boetes binnen 180 dagen kun je toch worden opgepakt. Dat overkwam Ilhar Dadin en hij werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Dadin deed niets anders dan het vreedzaam uiten van zijn mening. Daarom moet hij volgens Amnesty onmiddellijk worden vrijgelaten.