Marina Ovsyannikova

Rusland, live protesteren op tv is een daad van grote moed, geen misdrijf

In Rusland zit Marina Ovsyannikova, een redacteur van de door de Russische staat gecontroleerde Channel One TV nog steeds vast. Gisteren, 14 maart 2022, werd ze gearresteerd nadat ze tijdens een live nieuwsuitzending in beeld verscheen met een protestbord tegen de Russische invasie van Oekraïne.

De eerste 15 uur na haar arrestatie mocht ze geen contact hebben met de buitenwereld. Amnesty roept Rusland op Ovsyannikova onmiddellijk vrij te laten.

Niemand mag worden vastgehouden voor niets anderds dan het uiten van een mening, laat staan ​​zonder contact te hebben met de buitenwereld. Ovsyannikova mag geen straf krijgen voor het moedig uitoefenen van haar recht op vrije meningsuiting. De tv-redacteur gaf een treffend voorbeeld van hoe ver mensen bereid zijn te gaan om de waarheid te spreken tijdens de wrede onderdrukking in Rusland.

Het Kremlin, dat elke afwijkende mening en elk protest tegen de oorlog in Oekraïne strafbaar stelt, blijft vastbesloten zijn mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne te verbergen. Marina Ovsyannikova heeft geen misdrijf begaan.

Achtergrond

Op 14 maart 2022 liep Marina Ovsyannikova een live nieuwsprogramma binnen met een bord waarop stond: ‘Geloof de propaganda niet. Ze liegen hier tegen je’. Ze riep ook ‘stop de oorlog!’.

Volgens OVD-Info, een maatschappelijke organisatie die het politieoptreden in Rusland monitort, werd ze meteen gearresteerd en afgevoerd. De politie gaf ’s nachts geen details over haar lot en verblijfplaats, en maakte ook niet bekend of ze al dan niet in hechtenis was. Op 15 maart 2022 meldden Russische media dat ze was beschuldigd van ‘het organiseren van een ongeoorloofd openbaar evenement’. Russische media meldden ook dat de autoriteiten overwegen een strafrechtelijk onderzoek tegen haar te openen.