De Russische advocaat Ivan Pavlov die de stichting van Navalny verdedigt, is op 30 april 2021 opgepakt

Rusland pakt prominente advocaat op die Navalny’s anti-corruptiestichting zou verdedigen

Rusland pakt prominente advocaat op die Navalny’s anti-corruptiestichting zou verdedigen

Leden van de Russische Veiligheidsdienst FSB hebben Ivan Pavlov opgepakt. De mensenrechtenadvocaat zou de anti-corruptiestichting FBK van Aleksei Navalny verdedigen. Die organisatie wordt beschuldigd van ‘extremisme’.

‘Advocaten zijn de laatste verdedigingslinie tegen het in toenemende mate harde optreden van de regering tegen verdedigers van de mensenrechten’, zegt Natalia Zviagina van het Amnesty-kantoor in Moskou. ‘Nu gaan de autoriteiten achter een van de moedigste advocaten van het land aan. Ze beschuldigden hem ervan informatie vrij te hebben gegeven over zaken die ze willekeurig als staatsgeheim behandelen. Dit is een aanfluiting van het recht. De autoriteiten moeten Ivan Pavlov onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.’

Nu advocaten onder vuur

Dat de Russische autoriteiten hun pijlen richten op advocaten die slachtoffers in politiek gemotiveerde zaken verdedigen, is een gevaarlijke trend. Zelden gebeurt het echter op zo’n brutale manier als nu bij Ivan Pavlov, waarbij de FSB openlijk betrokken is. De internationale gemeenschap kan dit niet over zich heen laten gaan.

‘Ivan Pavlov en zijn team hebben talloze mensen geholpen. Nu hebben ze zelf onze solidariteit en steun nodig’, zegt Zviagina. ‘Advocaten mogen nooit worden gearresteerd alleen omdat ze vreedzaam gebruikmaken van hun mensenrechten en hun professionele plichten vervullen. De Russische autoriteiten moeten een einde maken aan het harde optreden tegen de advocatuur.’

Achtergrond

Ivan Pavlov, mensenrechtenadvocaat en hoofd van de mensenrechtenorganisatie Komanda 29 (Team 29), verdedigde onder anderen Ivan Safronov, een voormalig journalist die beschuldigd werd van staatsverraad. Nu vertegenwoordigt hij Aleksei Navalny’s anti-corruptiestichting FBK. Hij werd op 30 april 2021 aangehouden door leden van de Veiligheidsdienst na een inval in het hotel waar hij in Moskou verbleef.

Volgens Team 29 wordt Ivan Pavlov beschuldigd van het ‘openbaar maken van materiaal van het vooronderzoek’. Nog onbekend is om welke zaak het gaat. De Russische autoriteiten hebben een groot aantal zaken en gesloten processen willekeurig voor het publiek als geheim bestempeld, waaronder de zaak tegen de anti-corruptiestichting.

Als Ivan Pavlov schuldig wordt bevonden, kan hij tot 2 jaar dwangarbeid worden veroordeeld en als advocaat worden geschorst.