Rondleiding Kinderrechtenwandeling Amnesty in Utrecht | 10 november 2017

In april 2016 is de kinderrechtenwandeling als nieuwe rights walk van Amnesty gelanceerd op het Domplein in Utrecht. Dit in het bijzijn van RTV Utrecht en van wethouder Victor Everhardt. De aanwezigen vanuit de gemeente Utrecht beloofden op dat moment dat ook zij zich zouden blijven inspannen om de wandeling, bijvoorbeeld bij scholen, onder de aandacht te brengen. Het belang van het creëren van bewustwording over mensen- en kinderrechten staat daarbij centraal.

Begin 2017 werd Renate benaderd door haar contactpersoon binnen de gemeente met de vraag of de kinderrechtenwandeling een rol kon spelen tijdens een programma in het teken van Utrecht – Kinderrechtenstad op 10 november 2017. Daarnaast heeft de gemeente in 2017 informatie over de wandeling gedeeld in de nieuwsbrieven vanuit de PO raad in Utrecht. Vanuit scholen is daar positief op gereageerd. We weten nog niet of en hoeveel scholen daadwerkelijk gaan wandelen met geschikte klassen. Hierover vindt in de loop van 2018 opnieuw contact plaats.

Op 10 november was het dan zover. Ongeveer 100 landelijke wethouders, overige bestuurders en directeuren werden door de gemeente Utrecht meegenomen op werkbezoek aan Utrecht op uitnodiging van de gemeente Utrecht en het netwerk Child Friendly Cities. De genodigden maakten een tocht door de stad en in verdiepingssessies werden verschillende terreinen onder de loep genomen; armoede, sociaal makelwerk en woningbouw. Het wandelen van een deel van de kinderrechtenwandeling van  Amnesty International stond afsluitend op het programma.

Go, Rik, Claartje, Jeanine en Renate hebben uiteindelijk 5 groepen van gemiddeld 10 personen per groep rondgeleid rondom het Domplein. Iedereen had een ander startpunt en een andere route. We vertelden over de achtergrond van de kinderrechtenwandeling en het bestaan van de overige Rights Walks in andere steden.  Vervolgens wandelden we langs 5 a 6 bezienswaardigheden. Daarbij gaven we uitleg en werd het audiomateriaal uit de app getoond op een smartphone of een tablet. We eindigden allemaal in een café- restaurant, waar door de gemeente nog een borrel werd georganiseerd. Een groep van ongeveer 25 MBO scholieren, die de dag hadden bijgewoond, toonden hier een vlog en ventileerden hun mening over de inhoud van de dag deelden met de nog resterende deelnemers. Wethouder Victor Everhardt sloot de dag namens de gemeente af.

Voor ons als vrijwilligers was het ontzettend leuk om te doen en dat kwam mede door de diverse en zeer geïnteresseerde groep deelnemers. Veel mensen kenden Utrecht al wel of een beetje maar de ervaring was dat tijdens de wandeling op ludieke wijze nieuwe wetenswaardigheden over de stad aan het licht kwamen met een mooie koppeling naar het thema kinder- en mensenrechten. Bijna niemand kende het bestaan van de rights walks, terwijl een aantal deelnemers op verschillende manieren wel bekend was met het werk van Amnesty. We hebben veel toezeggingen gekregen dat de Rights walks binnen de eigen gemeente en/of het eigen netwerk gedeeld gaan worden. Het doel van de rondleiding is wat ons betreft geslaagd en wij hopen natuurlijk dat de rights walks meer en meer gewandeld gaan worden!

Go, Rik, Claartje, Jeanine en Renate

Geschreven door Renate Timmer, regiovrijwilliger Amnesty International.