© Instagram @daviddelange48

Ride for rights

De Amnesty Ride for Rights is geboren! Zondag 8 augustus 2021 werd het Westergasterrein in Amsterdam wakker geschud door 35 motorrijders die aandacht vroegen voor lhbti+ rechten in Polen.

Deze actie is georganiseerd door het vrijwillige campagneteam Amsterdam voor Amnesty. Het is ontstaan met het idee om een nieuwe doelgroep te bereiken, deze groep op een creatieve manier bij de campagne te betrekken en een bijzondere manier van demonstreren neer te zetten, want: wie kijkt er nou niet om naar een motorrijder?

Ronkende motoren, van Ducati’s tot Honda’s, staken de Westergasbrug over. De betonnen platen onder onze voeten trilden toen er tientallen motoren voor de stagetruck parkeerden. In vol motoroutfits-ornaat verzamelde iedereen zich voor het podium. Met een warm welkomstwoord namens Amnesty Amsterdam, luidde presentator Jürgen Theuns (Queerthestage) de actie in. Amnesty activist Lorelei Bombeeck deelde haar verhaal en het belang van de actie als onderdeel van de campagne. Hierop volgde gastspreker Hans Verhoeven van Zeroflags over zijn project en de angst dat Polen afstevent op een plaats tussen de vlaggen van landen die homoseksualiteit strafbaar stellen. Noor Moussault vertelde over de link die zij als grondlegger van Dikes On Bikes Amsterdam heeft gelegd tussen Pride Amsterdam en motorrijders. Hierop kondigde zij met trots de motortour aan.

Alle motoren, bestuurders en bijrijders stonden uitgedost in de LHBTIQ+-kleuren en de campagneposter klaar voor vertrek, toen ook de motoragenten vroegen om vlaggetjes als aankleding. Zij stelden zich beschikbaar om de tour veilig door de stad te begeleiden.

Onder het toeziend oog van politie Amsterdam, wist presentator Jürgen de motorrijders de vrijheid te geven om voor vertrek nog even goed van zich te laten horen. Vol gas werd de aandacht van het Westerpark naar de actie getrokken, waarop de knalgele Amnesty bus de leiding nam en de stoet aan de tour door het centrum van Amsterdam begon. De stoet heeft zich op een uitzonderlijke manier kunnen laten zien en horen dankzij de motoragenten die ieder kruispunt afzetten. Voorbijgangers grepen naar hun telefoons om het indrukwekkende tafereel vast te leggen.

Bij terugkomst kon het enthousiasme bij de motorrijders niet op. Nooit eerder hadden zij met zo’n grote groep, onder begeleiding van motoragenten, door Amsterdam gereden. Zij hebben van alle kanten aandacht gekregen van zwaaiende en lachende omstanders.

Na het onthaal heeft pastoor Wielie Elhorst een sterk pleidooi gehouden over de positie van de kerk in dit verhaal en de link naar de poster waar het om gaat. Als afsluiting heeft Miss Fettish Karin Bleie een krachtige speech neergezet dat we er allemaal mogen zijn.

Gedachten zijn uitgewisseld, bewustwording is gekweekt, aandacht is bereikt, zaadjes zijn geplant en iedereen heeft de petitie getekend. Het beeldmateriaal doet flink de ronde, dus op naar nóg meer impact!

Door Sule (Activistenleider team Amsterdam for Amnesty)