© Amnesty International, 2015

Rechter El Salvador: Teodora del Carmen blijft in gevangenis

Teodora del Carmen Vásquez moet nog twintig jaar in de gevangenis zitten omdat haar baby dood werd geboren. Dat besloot het Hof in El Salvador op 13 december. Op 13 juli 2007 kreeg Teodora plotseling erge buikpijn. Toen de pijn verergerde, riep ze hulp van de politie in om haar naar het ziekenhuis te brengen. Terwijl ze op de politie wachtte, voelde ze een sterke aandrang om naar de wc te gaan. Daar beviel ze onverwacht van haar baby, waarna ze flauwviel. Toen de politie arriveerde, werd Teodora gearresteerd op verdenking van het doden van haar baby. Ze werd tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon 2015 konden mensen brieven schrijven naar de autoriteiten met de oproep Teodora del Carmen vrij te laten en steunbetuigingen naar Teodora sturen. In Nederland werden ruim 64 duizend handtekeningen verzameld onder een petitie voor haar vrijlating.

Zware straf na verdenking van abortus

In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan voor zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt. In El Salvador zitten zeventien vrouwen vast omdat zij hun baby verloren. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van twaalf tot veertig jaar.