Polen moet waarheid onthullen over geheime CIA-detentiecentra

Amnesty International roept Polen op het strafrechtelijk onderzoek naar de eigen betrokkenheid aan de geheime detentieprogramma’s van de Verenigde Staten onmiddellijk af te ronden. Het onderzoek sleept zich al vijf jaar voort. De verantwoordelijken voor eventuele mensenrechtenschendingen moeten worden berecht.

De Poolse justitie heeft de voormalige chef van de veiligheidsdiensten in staat van beschuldiging gesteld in verband met de geheime CIA-gevangenis in Polen. Als hoofd was hij betrokken bij het inrichten van een geheime CIA-gevangenis in Polen. Deze gevangenis, 180 km ten noorden van Warschau, stond op een trainingscentrum van de Poolse geheime dienst in Stare Kiejkuty. Tussen 2002 en 2005 werden terrorismeverdachten in het geheim naar deze en andere gevangenissen in het buitenland vervoerd. Gevangenen zijn hardhandig ondervraagd, gemarteld of verdwenen.

Geheimhouding

Het onderzoek naar de door de CIA-geleide geheime detentiepraktijken sleept zich al voort sinds 2008 en wordt grotendeels in het geheim uitgevoerd. De Poolse aanklagers weigerden tot nu toe bijna alle informatie met betrekking tot het onderzoek openbaar te maken.

Amnesty stelt dat geheimhouding en vertraging niet als tactieken mogen worden gebruikt om verantwoordelijkheid te ontlopen. Het is de hoogste tijd dat de Poolse autoriteiten met de waarheid boven tafel komen. Het bewijs dat Polen met de VS heeft samengewerkt en een geheim detentiecentrum heeft ingericht stapelt zich steeds verder op. Door een stroom van geloofwaardige onderzoeken door zowel inter- als non-gouvernementele organisaties, alsmede officiële gegevens van Poolse regeringsdiensten, bestaat er weinig twijfel meer dat Polen een geheim CIA-detentiecentrum op zijn grondgebied had.

Lees het rapport Unlock the truth: Poland’s involvement in CIA secret detention