Protest tegen de verdere inperking van het recht op abortus in de Poolse hoofdstad Warschau, juli 2018
© Grzegorz Żukowski

Polen: verdere inperking abortus en seksuele voorlichting

Polen: verdere inperking abortus en seksuele voorlichting

In het Poolse parlement zullen twee draconische wetsvoorstellen besproken worden die abortus nog moeilijker maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar stelt. Tegelijkertijd wordt homoseksualiteit gelijkgesteld aan pedofilie.

‘Pogingen om deze wetten, die een stap terug in de tijd betekenen, aangenomen te krijgen zijn op elk moment beschamend, maar om ze er nu snel doorheen te drukken ten tijde van de coronacrisis is gewetenloos,’ zegt Draginja Nadazdin van Amnesty Polen. ‘Deze wetten wakkeren angst aan en vergroten de onwetendheid. Ze perken de toegang tot abortus verder in, juist in een land waar die toegang al zeer beperkt is. Hierdoor worden de gezondheid en de levens van vrouwen en meisjes op het spel gezet. Bovendien wordt mensen de toegang ontzegd tot informatie die zij nodig hebben voor een gezonde seksuele relatie.’

Seksuele voorlichting

In Polen is het slecht gesteld met seksuele en reproductieve rechten. Voorlichting over seksualiteit is cruciaal om jonge mensen te helpen bij zaken als seks met wederzijdse instemming, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

De twee wetsvoorstellen komen voort uit ‘burgerinitiatieven’. De wet die seksuele voorlichting inperkt is een initiatief van anti-lhbti-groepen. Als de wet wordt aangenomen kan lesgeven over seksualiteit en zelfs het promoten van seksuele voorlichting aan jongeren onder de 18 jaar bestraft worden met maximaal 3 jaar cel.

Virtueel protest

Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, is het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsen duizenden activisten vanaf vandaag op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome. Veel mensen zullen een afbeelding van het Poolse parlement als achtergrond gebruiken, om duidelijk te maken dat ze zich tot de parlementariërs wenden.