© Maciej Moskwa/NurPhoto

Polen duwt 17 Afghanen met geweld terug naar buurland Belarus

Polen duwt 17 Afghanen met geweld terug naar buurland Belarus

Van de 32 Afghanen die sinds augustus 2021 vastzitten op de Pools-Belarussische grens zouden er 17 illegaal door Polen zijn uitgezet naar Belarus. Amnesty International maakt zich grote zorgen over deze illegale pushbacks en roept Polen op deze mensen in nood te helpen.

De Poolse autoriteiten geven toe dat er ‘directe dwangmaatregelen’ werden gebruikt tegen deze groep toen zij op 20 oktober 2021 probeerde om de met prikkeldraad afgezette grens over te klimmen. Amnesty International verifieerde een video van de Belarussische autoriteiten waarop mensen de grens oversteken in de buurt van het dorp Usnarz Górny.

Volgens de Poolse organisatie Fundacja Ocalenie werden 17 mensen, onder wie ten minste 1 minderjarige, gewelddadig opgepakt door de Poolse autoriteiten, kort vastgezet en direct uitgezet naar Belarus.

Vast in niemandsland

Amnesty publiceerde eind september een digitaal onderzoek waaruit bleek dat dezelfde groep hoogstwaarschijnlijk ook in augustus al eens onrechtmatig werd teruggeduwd over de grens.

De groep zit sinds twee maanden vast in niemandsland onder onmenselijke omstandigheden waarbij het risico dat zij sterven als gevolg van een gebrek aan water, eten of onderkoeling groot is. Door de noodtoestand sinds begin september is er nauwelijks of geen toegang meer voor journalisten, hulporganisaties, advocaten of gezondheidswerkers tot het grensgebied.

Stop pushbacks en bied hulp

Amnesty International roept de Poolse autoriteiten nogmaals op om deze groep direct toegang te verlenen tot opvang en medische hulp in Polen. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens riep eind augustus Polen al op om deze mensen in nood te helpen door hen voedsel, water, medische hulp en onderdak te verschaffen.

Help onze oproep aan de Poolse autoriteiten te versterken en teken hier onze petitie.