Bruno Almado Comas uit Paraguay
© http://somosgay.org

Paraguay: LHBTI-artiest accepteert voorwaarden om cel te vermijden

De artiest Bruno Almada Comas uit Paraguay kon een jaar cel krijgen omdat hij tijdens een optreden aandacht vroeg voor de discriminatie van LHBTI’s. Hij werd aangeklaagd voor ‘exhibitionistische daden’. Om zijn straf te ontlopen, accepteerde hij een aantal voorwaarden.

Bruno Almada Comas moet elke maand melk doneren aan een pleegzorginstelling, elke twee maanden een register tekenen en als hij buiten Paraguay wil reizen, moet hij dat aan de autoriteiten melden. Doet hij dit alles een jaar lang, dan wordt hij verder niet vervolgd.

Aangeklaagd voor dans-performance

Op 17 mei 2018 trad Almada Comas op tijdens een LHBTI-festival. In zwart ondergoed voerde hij een dans op terwijl op de achtergrond opnames te horen waren van discriminatie van LHBTI’s en van seksueel geweld tegen kinderen. Daar demonstreerde hij tegen. Leden van een actiegroep die zich verzet tegen het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, dienden een aanklacht tegen hem in.

De laatste jaren waren er in Paraguay veel gevallen van discriminatie van LHBTI’s. In 2017 verbood het ministerie van Onderwijs lesmateriaal over ‘gendertheorie of -ideologie’. Ook voerden zo’n tien steden de afgelopen twee jaar maatregelen in die huishoudens van een man en een vrouw bevoordelen ten opzichte van woongemeenschappen met mensen van hetzelfde geslacht. En er waren gevallen van politiegeweld tegen LHBTI’s, lastercampagnes en haatzaaiende uitlatingen tegen LHBTI’s. Daarnaast werd een transgendervrouw vermoord door iemand die alleen maar huisarrest kreeg en vervolgens ontsnapte.