Paraguay: Overwinning bij rechtszaak om land inheemse bevolking

Na bijna twintig jaar juridische strijd, heeft de inheemse Yakye Axa-gemeenschap de rechten van een nieuw stuk land van ruim 12 duizend hectare gekregen. De gemeenschap heeft al jaren onder slechte omstandigheden naast een snelweg moeten wonen, nadat ze van hun eigen land waren verjaagd.

Jaren geleden hebben landeigenaren het leefgebied van de Yakye Axa-gemeenschap ingenomen. Families werden verdrongen door de opkomst van de rundveehouderij, waar ze uitgebuit en en slecht behandeld werden.

‘De gemeenschap is erg blij. De jonge mensen kunnen nu eindelijke een nieuwe toekomst bouwen. De ouderen die vele jaren hebben gestreden om dit land zijn in een jubelstemming,’ zegt Julia Cabello, advocate en directeur van de ngo Tierraviva die werkte voor de Yakye Axa-gemeenschap.

Volgens de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof moet de Paraguyaanse regering bovendien ruim 720 duizend euro betalen zodra de Yakye Axa-gemeenschap zich opnieuw gevestigd heeft. Dit geld is bedoeld voor de ontwikkeling van de gemeenschap, zoals huizenbouw, onderwijs, gezondheidsprojecten, landbouw en watervoorzieningen.