Papoea-Nieuw-Guinea: Vrouw verdacht van hekserij vrijgelaten

Een zwaargewonde vrouw en haar twee dochters werden in Papoea-Nieuw-Guinea vastgehouden door een groepering die hen beschuldigde van ‘hekserij’. De drie vrouwen zijn nu vrijgelaten. Ze zijn veilig en krijgen medische verzorging.

Volgens lokale bronnen heeft de gewonde vrouw een diepe snee in haar nek, nadat ze op 2 april werd aangevallen. De drie vrouwen mochten hun dorp in Bougainville niet verlaten om medische hulp te zoeken. Er werden zelfs wegblokkades opgetrokken. Dorpsgenoten beschuldigden hen van ‘hekserij’ en hielden hen enkele weken vast in een primitieve kliniek.

De lokale politie van Bougainville reageerde aanvankelijk nauwelijks op het incident. Onder internationale druk en aandacht, waaronder door Amnesty, stuurde de politie hogere officieren om over de vrijlating van de vrouwen te onderhandelen.

Op 28 mei 2013 trok het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea de wetgeving omtrent hekserij in. Deze wet stond toe hekserij als verzachtende omstandigheid in te roepen. Zo konden misdadigers strafvermindering krijgen voor een gewelddelict of moord op iemand die ze beschuldigen van hekserij. Helaas hebben de autoriteiten tegelijkertijd de mogelijkheden om de doodstraf op te leggen fors uitgebreid.

Amnesty International blijft zich inzetten om het geweld tegen vrouwen die worden verdacht van hekserij in Papoea-Nieuw-Guinea te stoppen.