Palestijnse parlementariër Aziz Dweik vrij!

Palestijnse parlementariër Aziz Dweik vrij!

De Palestijnse parlementariër Aziz Dweik die door de Israëlische autoriteiten in administratieve detentie werd vastgehouden is vrijgelaten. Hij kwam op 19 juli vrij nadat hij zes maanden in een Israëlische cel zat opgesloten zonder duidelijke aanklacht.

Na zijn vrijlating zei hij dat de duizenden brieven die Amnesty-activisten van over de hele wereld hebben verstuurd, zijn vrijheid hebben bespoedigd.

‘De internationale druk heeft echt een verschil gemaakt. Echt, ik sta bij iedereen in het krijt voor mijn vrijheid, bij Amnesty International en bij andere organisaties. Ik merkte dat de Israëliers de druk voelden en mijn advocaat bevestigde dat ook.

Ik ben nu thuis en voel me erg goed en ik bedank jullie, en ik vraag iedereen door te gaan met werken tegen onrechtmatige detentie.

‘Normaal gesproken wordt administratieve detentie telkens om de zes maanden verlengd met nog eens zes maanden. Maar deze keer kwam ik na zes maanden vrij. En dat komt alleen doordat er zoveel druk is uitgevoerd.

Ik ben jullie veel verschuldigd — jullie allemaal, Amnesty International, andere internationale organisaties en lokale organisaties — voor mijn vrijheid.’

Aziz Dweik

Aziz is vrij maar nog zeker twintig leden van de Palestinian Legislative Committee zitten nog vast.

Als verdachten onder administratieve detentie worden geplaatst in Israël, wordt hun zaak elke zes maanden opnieuw beoordeeld. De detentie kan telkens opnieuw worden opgelegd voor een oneindig aantal keren. Gevangenen worden vastgehouden op basis van ‘vertrouwelijke informatie’, waardoor noch de gevangen noch de advocaat de reden van de detentie kan aanvechten. Kans op een eerlijk proces is er daardoor niet.

Amnesty International blijft zich inzetten voor een einde aan de administratieve detentie in Israël.

Iedereen enorm bedankt voor de brieven die zijn verstuurd naar Aziz Dweik! Het laat zien dat we samen een verschil kunnen maken in de wereld.