Salah Hammouri, Palestijns mensenrechtenverdediger
© Private

Palestijnse mensenrechtenverdediger vrij uit administratieve detentie

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij. Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces.

Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer. Volgens die organisatie werd Hammouri vrijgelaten nadat de rechter besloot zijn administratieve detentie niet te verlengen. Hammouri werd in augustus 2017 zonder aanklacht veroordeeld tot zes maanden administratieve detentie. Die periode werd tweemaal met vier maanden verlengd.

Dank aan wie voor hem in actie kwam

Amnesty International voerde actie voor de vrijlating van Salah Hammouri. In Nederland voerden we een schrijfactie voor hem. Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond: ‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’