Palestijnse administratieve gevangene vrij

Hassan Safadi is sinds 29 oktober vrij. Na meer dan 15 maanden in een Israëlische cel is hij nu terug bij zijn familie. De 33-jarige Palestijn zat in administratieve detentie, zonder aanklacht of veroordeling. Uit protest ging hij twee keer in hongerstaking.

Hassan Safadi is ernstig verzwakt in de gevangenis. De laatste keer dat een arts toestemming kreeg hem te bezoeken bleek dat hij bijna een vierde van zijn lichaamsgewicht had verloren en veel pijn had in zijn spieren en gewrichten. Het is nog maar de vraag of de tintelingen in zijn handen en voeten weer zullen verdwijnen. Gevangenisbewaarders zouden hem hebben geslagen tijdens zijn hongerstaking.

Verdachten die in Israël onder administratieve detentie zijn geplaatst, worden vastgehouden op basis van ‘vertrouwelijke informatie’. Hierdoor is het voor hen niet mogelijk de reden van de detentie aan te vechten en krijgen ze geen eerlijk proces. Begin dit jaar gingen Palestijnse gevangenen massaal in hongerstaking om te protesteren tegen deze vorm van detentie en tegen de slechte omstandigheden in de gevangenis.

De Israëlische autoriteiten hebben inmiddels een aantal administratieve gevangenen vrijgelaten, soms op voorwaarde dat ze vertrokken naar het buitenland. Ook de Palestijnse gevangene Samer al-Barq, sinds juli 2010 in administratieve detentie, zou zo’n aanbod hebben gehad. Hij heeft zijn derde hongerstaking beëindigd omdat hem is toegezegd dat hij binnenkort overgebracht wordt naar Pakistan, het land waar hij eerder studeerde. Ook Samer al-Barq’s gezondheid is ernstig achteruit gegaan in de gevangenis.