Asia Bibi
© © Private

Pakistan: Asia Bibi vrijgesproken

Het Hooggerechtshof van Pakistan heeft Asia Bibi, ook bekend als Asia Noreen, vrijgesproken. De christelijke Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld wegens godslastering.

‘Dit is een belangrijke uitspraak en een grote overwinning voor religieuze tolerantie in Pakistan’, zegt Amnesty’s Omar Waraich.

Asia Bibi, een arme plattelandsarbeider en moeder van vijf kinderen, zat bijna acht jaar in eenzame opsluiting in de gevangenis. Ze werd ter dood veroordeeld op basis van ongeloofwaardig bewijs. Bibi werkte als landarbeider toen ze werd gevraagd drinkwater te halen. Een aantal islamitische arbeiders zou geweigerd hebben het water te drinken, omdat het ‘onrein’ zou zijn water van de christelijke Bibi te accepteren. Er ontstond een woordenwisseling en de vrouwen beschuldigden Bibi ervan de profeet Mohammed te hebben beledigd.

Mensen om haar heen die het voor haar opnamen werden bedreigd en zelfs vermoord. Er braken gewelddadige ongeregeldheden uit omtrent haar zaak en twee hooggeplaatste politici die het voor haar opnamen werden in 2011 vermoord. Waraich: ‘Het is tijd dat duidelijk wordt gemaakt dat de godslasteringswetten in Pakistan niet langer worden ingezet om religieuze minderheden te vervolgen.’ De blasfemiewetten op basis waarvan Bibi en anderen zijn veroordeeld, moeten worden ingetrokken.

Amnesty kwam de afgelopen jaren regelmatig in actie tegen de doodstraf van Asia Bibi. We bedanken iedereen die aan deze acties meedeed!