Pakistaanse journalisten bedreigd, aangevallen en vermoord

Journalisten in Pakistan leven en werken onder constante dreiging van geweld, intimidatie en moordaanslagen. De dreiging komt van inlichtingendiensten, politieke partijen en gewapende groeperingen als de Taliban. Het ontstane klimaat van angst heeft grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting in Pakistan.

Dit staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag publiceert.

Falende overheid

De Pakistaanse overheid faalt volledig bij de bescherming van journalisten. De daders hebben vrij spel en worden zelden opgepakt en berecht. Sinds Pakistan in maart 2008 weer een democratische regering kreeg, zijn ten minste 34 journalisten gedood als reactie op hun werkzaamheden. In slechts één geval werden daders veroordeeld. Dat gebeurde na de moord op de Pakistaanse correspondent Wali Khan Babar in 2011. Er waren echter ernstige twijfels over het eerlijke verloop van die rechtszaak. In dezelfde periode zijn grote aantallen journalisten bedreigd, aangevallen, ontvoerd, gemarteld of aan de dood ontsnapt.

Het rapport ‘A bullet has been chosen for you’: Attacks on journalists in Pakistan is gebaseerd op uitgebreid veldonderzoek. Amnesty onderzocht ruim zeventig gevallen en interviewde zo’n honderd journalisten die in Pakistan werkzaam zijn. Het rapport beschrijft verschillende recente gevallen waarbij journalisten zijn aangevallen.

Zo raakte één van de bekendste presentatoren in Pakistan, Hamid Mir, zwaargewond bij een aanslag. Op 19 april schoten mannen op motorfietsen op de auto waarin hij zat. Hij werd zes keer geraakt in buik en benen.

Onderzoek en berechting

Amnesty roept de Pakistaanse overheid op een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het leger, de inlichtingendiensten en verantwoordelijken van mensenrechtenschendingen van journalisten. Dan zullen overheidsfunctionarissen zich realiseren dat ze niet meer wegkomen met misdaden tegen journalisten.