Onderzoek naar marteling Oekraïner gaat door

Een Oekraïense rechtbank besloot op 21 maart dat het onderzoek naar de mishandeling en marteling van Yakov Strogan doorgaat. Een eerste hoorzitting vindt binnenkort plaats.

Yakov Strogan werd op 15 augustus 2010 in de Oekraïense stad Kharkiv ontvoerd en gemarteld door politieagenten in burgerkleding. Hij werd vastgehouden, getrapt, langdurig geslagen, kreeg elektrische schokken toegediend en chemische vloeistof in zijn mond en neus gespoten. Dit alles om hem een valse verklaring te laten ondertekenen waarin hij toegaf dat hij zijn buurman had proberen te vermoorden met een mes. Strogans vrouw werd gevraagd een bedrag van tienduizend dollar te betalen voor zijn vrijlating. Dit kon zij niet opbrengen.

Na een aantal dagen hechtenis kwam Strogan vrij. Hij diende een aanklacht in wegens mishandeling en bracht zijn ervaringen naar buiten. Ondanks een medische rapport, weigerde de regionale aanklager een onderzoek in te stellen naar de mishandelingen wegens ‘gebrek aan bewijs’. In plaats daarvan was het Strogan die aangeklaagd werd wegens poging tot moord. De aanklacht was duidelijk verzonnen om hem te straffen voor het feit dat hij het gedrag van de politieagenten openbaar maakte.

De Oekraïense politie maakt regelmatig misbruik van hun macht door mensen op te pakken en hen vervolgens te dwingen een omkoopsom te betalen. Het niet betalen van dit bedrag betekent in veel gevallen mishandeling, marteling en gevangenschap.

Amnesty International voerde onder andere binnen het Write for Rights actienetwerk actie voor Yakov Strogan. De man is momenteel thuis bij zijn familie en probeert zijn leven weer op te pakken.