© Crispin Semmens

Onderzoek donaties van Japanse brouwerij Kirin aan leger Myanmar tijdens etnische zuivering Rohingya

Onderzoek donaties van Japanse brouwerij Kirin aan leger Myanmar tijdens etnische zuivering Rohingya

De Japanse autoriteiten moeten snel een onderzoek starten naar betalingen van een dochteronderneming van multinational Kirin aan het leger van Myanmar. Deze donaties werden overgemaakt tijdens het hoogtepunt van de etnische zuiveringen tegen de Rohingya’s in Myanmar in 2017.

Brouwerij Kirin Holdings Company, Inc. gaf tijdens een briefwisseling met Amnesty International aan dat haar dochteronderneming Myanmar Brewery drie donaties deed aan de autoriteiten van Myanmar. Het totale bedrag van deze giften is $ 30.000,-. Volgens Kirin waren de bedragen bedoeld om de slachtoffers van het geweld te helpen. Amnesty heeft echter begrepen dat de eerste donatie door Myanmar Brewery is gedaan aan het hoofd van het leger van Myanmar, Senior General Min Aung Hlaing. Dit gebeurde volgens een bericht op de Facebookpagina van Min Aung Hlaing tijdens een ceremonie in de hoofdstad Nay Pyi Taw, die op televisie is uitgezonden. Kirin bevestigde later dat er op die datum een donatie was overhandigd van $ 6.000,-. Volgens Min Aung Hlaing zou een deel van de donatie gaan naar “veiligheids- en overheidspersoneel” werkzaam in de staat Rakhine.

Etnische zuivering

“Het is ongelofelijk dat een internationale investeerder geld geeft aan het leger van Myanmar op een moment dat deze strijdkrachten zich schuldig maken aan etnische zuivering van de Rohingya-bevolking in het Noorden van de staat Rakhine,” zegt Saeema Joshi, Amnesty’s hoofd van de afdeling Business and Human Rights. “Deze donaties hebben mogelijk bijgedragen aan militaire operaties waarin misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan. Daarnaast geeft de keuze om te verschijnen in een ceremonie met de topleiders van het leger van Myanmar het zorgwekkende signaal af dat Myanmar Brewery de acties van het leger tegen de Rohingya goedkeurt.”

Japan heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Japanse bedrijven niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen, ongeacht waar ze opereren. De Japanse autoriteiten moeten deze dubieuze giften onderzoeken.

Lees meer details over de donaties van Kirin in ons uitgebreide Engelse persbericht hieronder.