Oezbekistan: schrijver vrijgelaten na 14 jaar

Schrijver Mamadali Makhmudov (72) is vrijgelaten na een gevangenisstraf van veertien jaar, die hij doorbracht onder vernederende omstandigheden: hij werd geslagen en kreeg elektrische schokken toegediend. Zijn familie mocht hem tijdens zijn hechtenis maar zelden bezoeken.

Makhmudov werd in augustus 1999 veroordeeld wegens ‘het ondermijnen van het gezag’, ‘het oprichten van verboden publieke en religieuze organisaties’ en ‘het opzetten van een criminele groep’. Hij heeft deze aanklachten altijd ontkend en zegt gedurende zijn voorlopige hechtenis te zijn gemarteld in een poging om hem tot een bekentenis te dwingen. Op 8 april werd hij nog veroordeeld tot drie jaar extra celstraf omdat hij de gevangenisregels zou hebben overtreden. Daarop schreef Makhmudov, die met gezondheidsproblemen kampt, een brief naar de Oezbeekse president die hem vervolgens op medische gronden vrijliet.

Mensenrechtenverdedigers geloven dat de vroegtijdige vrijlating van Mamadali Makhmudov het resultaat was van verhoogde internationale druk op de Oezbeekse autoriteiten.