Oezbeekse mensenrechtenactivist vrij!

Na 6 jaar en 4 maanden is Norboi Kholzhigitov op 14 oktober voorwaardelijk vrijgekomen. De Oezbeekse mensenrechtenactivist zette zich in voor de rechten van boeren in zijn dorp totdat hij in 2005 veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf wegens gefabriceerde aanklachten van misdaden tegen de staat en fraude.

Amnesty International maakte zich grote zorgen om Norboi Kholzhigitov’s gezondheid, die hard achteruit ging in gevangenschap. Hij verloor bijna al zijn tanden en zijn rechterbeen en arm raakten zo goed als verlamd. Hij verzwakte met de dag. Middels een schrijfactie pleitte Amnesty International voor zijn vrijlating.

De Oezbeekse Human Rights Society ziet de vervroegde vrijlating van Norboi als direct resultaat van de internationale druk van organisaties als Amnesty International. Een dag na zijn vrijlating sprak Norboi met het hoofd van de Human Rights Society. Norboi’s gezondheid is nog steeds slecht en hij rekent op een lange herstelperiode om het gevoel in zijn benen terug te krijgen. Het Nationale Veiligheidscomité beval hem overigens om niet over zijn gezondheidstoestand te spreken met internationale organisaties.

Norboi bedankt iedereen die voor zijn vrijheid gestreden heeft.