© Ali Feruz

Rusland: Draai uitzetting Oezbeekse LHBT-activist terug

Een Russische rechter besloot gisternacht dat de LHBT-activist en journalist Ali Feruz wordt teruggestuurd naar Oezbekistan. Daar loopt hij een groot risico om vervolgd en gemarteld te worden. De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk hun besluit tot uitzetting van Feruz terugdraaien.

Ali Feruz, zijn officiële naam luidt Choedoberdi Noermatov, is openlijk homo, een mensenrechtenactivist en correspondent voor de onafhankelijke krant Novaya Gazeta. ‘Dit is een bijna dodelijke combinatie voor iemand die wordt teruggestuurd naar Oezbekistan, waar “sodomie” een misdrijf is en marteling aan de orde van de dag is,’ aldus Denis Krivosheev van Amnesty International.

Vlucht naar Rusland

Ali Feruz ontvluchtte Oezbekistan in 2009, nadat hij gearresteerd en gemarteld werd door veiligheidstroepen in Oezbekistan. Die wilden dat hij informant werd. In 2011 kwam hij in Rusland terecht, waar hij herhaaldelijk asiel aanvroeg. Rusland weigerde om hem een vluchtelingenstatus te geven. Hij ging hier tegen in beroep.

Ondanks overweldigend bewijs dat er een grote kans bestaat dat Feruz in Oezbekistan slachtoffer wordt van marteling en andere mensenrechtenschendingen, besloot een Russische rechter gisternacht dat hij moet worden teruggestuurd. Dit wrede besluit moet onmiddellijk worden ingetrokken.

Aanhouding

Op 1 augustus werd Ali Feruz aangehouden door de politie op weg naar zijn werk bij de krant Novaya Gazeta. Hij werd naar het politiebureau genomen. Niet veel later werd hij naar de hoorzitting voor een Moskouse rechtbank geleid. Hier hoorde hij dat hij werd uitgezet.

Kom in actie tegen de uitzetting van Ali Feruz

Actie afgelopen