Oekraïne moet discriminatie homo’s voorkomen en Gay Pride toestaan

De overheid van Oekraïne moet wetgeving maken om discriminatie op basis van seksuele voorkeur te voorkomen. Amnesty International roept daar, in een vandaag gepubliceerd rapport, toe op.

De autoriteiten moeten er ook alles aan doen om te voorkomen dat wetgeving die de ‘propaganda van homoseksualiteit’ criminaliseert niet wordt aangenomen. Over dergelijke wetgeving wordt momenteel gedebatteerd in het Oekraïense parlement. Ook moeten de autoriteiten zorgen dat een geplande Gay Pride demonstratie op 25 mei doorgang kan vinden.

Mishandeld en zelfs vermoord vanwege geaardheid

“In een aantal gevallen zijn mensen in elkaar geslagen en in één geval zelfs vermoord vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid. Het merendeel van deze misdaden is niet goed onderzocht en is ongestraft gebleven” aldus Max Tucker, Amnesty International expert Oekraïne.

“Het feit dat de dreiging van geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekspersonen (LHBTI’s) regelmatig wordt gebruikt om de vrijheid van expressie in te perken maakt de situatie in de Oekraïne nog ernstiger”.

Structurele discriminatie

In het Amnesty rapport, Nothing to be proud of: Discimination against LGBTI people in Ukraine, wordt de structurele discriminatie door overheidsfunctionarissen en (groepen) burgers tegen LHBTI’s blootgelegd. De gewelddadige aanvallen vinden plaats in een klimaat van negatieve stereotypen en discriminerende uitlatingen door gekozen overheidsvertegenwoordigers en kerkleiders.

In plaats van het tegengaan van discriminatie van LHBTI’s, worden in het Oekraïense parlement wetsvoorstellen besproken om de ‘propaganda van homoseksualiteit’ te criminaliseren. Dergelijke wetgeving zou fundamentele mensenrechten schenden, waaronder de vrijheid van expressie en vereniging.

Lees het rapport Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex (LGBTI) people in Ukraine continue to face discrimination, and many are targete