Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija zwaar gemarteld

Oegandese schrijver zwaar gemarteld

Oegandese schrijver zwaar gemarteld

Op 28 december 2021 werd de Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija gearresteerd vanwege een Twitterbericht. Daarin uitte hij kritiek op de zoon van de president van Oeganda. Tijdens de eerste twee weken van zijn detentie werd hij geïsoleerd gevangengehouden. In die periode is hij zwaar gemarteld. Ook had hij geen toegang tot een advocaat of zijn familie. Hij is aangeklaagd vanwege ‘beledigende communicatie’.

Rukirabashaija werd in 2021 al twee keer eerder opgepakt voor zijn boeken waarin hij kritiek uitte op president Museveni van Oeganda. Op 25 januari kwam Rukirabashaija op borgtocht vrij. Hij kreeg een reisverbod van 6 maanden en het is hem verboden met de media te praten over zijn rechtszaak.

‘Musevenocrazy’

Rukirabashaija schreef ook een opiniestuk met de titel ‘Oeganda heeft misschien een eigen vorm van democratie nodig, genaamd “Musevenocrazy”’. In dit stuk schreef hij dat president Museveni de slechtste president is die Oeganda ooit heeft gehad. Ook documenteerde hij politiemoorden en wreedheden tijdens de onlangs beëindigde coronalockdown in Oeganda.

‘Beledigende tweets’

Kakwenza Rukirabashaija werd gearresteerd in verband met Twitter-berichten die hij tussen 26 en 28 december 2021 plaatste en waarvan de Oegandese politie beweert dat ze bedoeld waren om luitenant-generaal Muhoozi Keinerugaba, de zoon van president Yoweri Museveni, zwart te maken. In een tweet beschreef hij Keinerugaba als ‘zwaarlijvig’, een ‘dronken zuurpruim’ en een ‘zuurpruim met een varkenskop’. Hij had ook getwitterd dat ‘de Museveni’s [met verwijzing naar de familie van de president] dit land enorm veel leed hebben bezorgd’.

Voor zijn boek ‘De hebzuchtige barbaar’ over de mishandelingen die hij moest ondergaan, ontving Rukirabashaija van de internationale schrijversorganisatie PEN de jaarlijks prijs voor moedige schrijvers.

Amnesty International voert actie voor Kakwenza Rukirabashaija en roept de Oegandese autoriteiten op om de aanklachten tegen hem te laten vallen.