Nigeriaanse leger schuldig aan oorlogsmisdaden in strijd tegen Boko Haram

Er moet een onderzoek worden ingesteld naar het Nigeriaanse leger, inclusief hooggeplaatste legerofficieren, vanwege de dood van meer dan achtduizend mensen als gevolg van uithongering, verstikking en marteling.

Dat blijkt uit het rapport, Stars on their shoulders. Blood on their hands: War crimes committed by the Nigerian military, dat vandaag uitkomt. Sinds maart 2011 kwamen meer dan zevenduizend jongens en mannen om in militaire detentie. Meer dan twaalfhonderd mensen werden onrechtmatig gedood sinds februari 2012. Het rapport bevat een lijst met oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid begaan door het Nigeriaanse leger in de strijd tegen Boko Haram in het noordoosten van Nigeria.

Het rapport noemt ook enkele hooggeplaatste militairen in het Nigeriaanse leger bij naam naar wie een onderzoek moet worden ingesteld met betrekking tot hun individuele en leidinggevende verantwoordelijkheden voor deze misdaden. Het gaat om generaal-majoor John A.H. Ewansiha, generaal-majoor Obida T. Ethnan, generaal-majoor Ahmadu Mohammed, brigader-generaal Austin O. Edokpayi en brigader-generaal Rufus O. Bamigboye.

Een aantal andere militairen zou verantwoordelijk zijn als ze op de hoogte waren, of op de hoogte zouden moeten zijn, van de oorlogsmisdaden en geen adequate actie hebben ondernomen om deze te voorkomen of ervoor te zorgen dat de veronderstelde daders worden berecht: generaal Azubuike Ihejirika (stafchef van het Leger, sept 2010 – jan 2014), admiraal Ola Sa’ad Ibrahim (stafchef Defensie, okt 2012 – jan 2014), chef Luchtmacht Marshal Badeh (stafchef Defensie, jan 2014 – heden), generaal Ken Minimah (stafchef van het Leger, jan 2014 – heden).

Getuigenissen

Damaturu: ‘We bidden voor onze levens’

Voormalige gevangenen die vastzaten in Sector Alpha en de Presidential Lodge in Damaturu, vertelden Amnesty dat soldaten regelmatig mensen uit hun cel haalden. ‘Bijna dagelijks komen ze mensen ophalen. Zij komen nooit meer naar hun cel terug. Sommige soldaten vertelden ons dat we niet van nut waren voor deze maatschappij, en dat ze ons zouden doden, een voor een. Dus als ze mensen uit hun cel halen, weten we dat het hun einde is. We bidden voor onze levens.’

Giwa barakken: ‘Soms drinken we urine’

De 25-jarige Saleh (niet zijn echte naam) werd in 2012 opgepakt en naar de barakken in Giwa gebracht. Na 15 maanden wist hij te ontsnappen. ‘Soms dronken we de urine van mensen. Maar zelfs deze urine was er soms niet. Iedere dag stierven gevangenen. En dan waren we blij omdat we meer ruimte hadden. En omdat we naar buiten mochten, om de lijken op te ruimen. Het leger gaf ons water, om onze handen te wassen. En dat dronken we dan op.’

Actie nodig

Amnesty roept de net-verkozen president Buhari op om een einde te maken aan de cultuur van straffeloosheid die Nigeria te gronde richt. De Afrikaanse Unie en de internationale gemeenschap moeten pogingen van de Nigeriaanse regering om aan de straffeloosheid een einde te maken, aanmoedigen en ondersteunen. De president moet onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek instellen naar de misdaden die in Amnesty’s rapport staan beschreven. Alle verantwoordelijken moeten worden berecht, ongeacht hun rang of positie. Alleen dan kan er gerechtigheid komen voor de doden en hun familieleden.