Nigeria: Patrick Okoroafor vrij!

De 31-jarige Nigeriaanse Patrick Okoroafor die zeventien jaar geleden als minderjarige ter dood werd veroordeeld is vrijgelaten na een wereldwijde campagne van Amnesty International.

Patrick Okoroafor was net veertien toen hij in 1995 werd gearresteerd en twee jaar later ter dood werd veroordeeld voor een gewapende overval. Patrick Okoroafor heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Amnesty International beschouwt zijn strafproces als oneerlijk en heeft herhaaldelijk opgeroepen voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Patrick was erg blij toen hij op 30 april 2012 vrijkwam en na al die tijd werd herenigd met zijn familie. In een reactie zei hij:

Hoop

‘Nadat Amnesty actie begon te voeren voor mijn vrijlating, en na het lezen van een aantal van de vele duizenden brieven, kaarten en berichten die ik ontving van Amnesty-supporters, begon ik te hopen dat ik snel vrij zou zijn’.

Patrick kwam regelmatig voor in Amnesty’s wereldwijde solidariteitscampagne waarin werd opgeroepen om brieven te naar hem schrijven. Hij ontving tijdens zijn gevangenschap meer dan 10.000 kaarten en brieven.

‘Het is fanatstisch dat Patrick Okoroafor eindelijk vrij is. Patrick werd het recht op een eerlijk proces onthouden en hij is slachtoffer geworden van een enorme rechterlijke dwaling’, aldus Amnesty International’s Nigeria onderzoeker Lucy Freeman.

‘Helaas is Patrick Okoroafor niet de enige in Nigeria die geen eerlijk proces heeft gehad. Mensenrechtenschendingen zijn wijdverbreid in Nigeria’s rechtssysteem. Gevallen van willekeurige arrestatie en detentie, marteling en oneerlijke processen komen nog veel voor’.

Lees het hele Engelstalige bericht: Nigeria: Child prisoner free after 17 years.