Shifting Power and Human Rights Diplomacy: Germany

Strategische Verkenningen van Amnesty Nederland lanceert nieuwe bundel over Duitsland in de serie Shifting Power and Human Rights Diplomacy.

Lange tijd was Duitsland een grote maar bescheiden macht die zich tooide met de mantel van de Europese Unie. Maar met een Unie onder druk in een instabiele wereld, lijkt Berlijn meer en meer te kiezen voor een Duitse buitenlandse politiek. Wat zijn de gevolgen voor de bescherming en bevordering van mensenrechten in het buitenlands beleid van de machtigste EU-lidstaat?

Tien auteurs uit Duitsland reflecteren op Duitsland, buitenlands beleid en mensenrechten. Deskundigen van nationale en internationale denktanks, universiteiten en maatschappelijke organisaties schrijven over Duitslands geopolitiek, de Duitse strategie ten aanzien van de BRICS- landen en de Responsibility to Protect vanuit Duits perspectief. De bundel bevat bijdragen van onder anderen Ulrike Guérot (auteur van Warum Europa eine Republik werden muss! Eine politische Utopie), Katrin Kinzelbach (Global Public Policy Institute), Michael Krennerich (Friedrich Alexander Universiteit), Andrea Berg en Alexia Knappmann (beiden werkzaam voor Amnesty Duitsland).

In de serie Shifting Power and Human Rights Diplomacy verschenen eerder bundels over Zuid-Afrika (2016), Brazilië (2015) en India (2014).