Een demonstrant die tegen de regering protesteerde wordt opgepakt in Minsk, Wit-Rusland, 14 juli 2020
© © Natalia Fedosenko/TASS/Getty

Ngo’s roepen VN-Mensenrechtenraad op bijeen te komen over Wit-Rusland

Ngo’s roepen VN-Mensenrechtenraad op bijeen te komen over Wit-Rusland

De VN-Mensenrechtenraad moet snel een extra sessie inplannen over de mensenrechtencrisis in Wit-Rusland. Daartoe roepen Amnesty International en vijftien andere internationale en Wit-Russische ngo’s de Raad op in een open brief. Na betwiste presidentsverkiezingen treden de Wit-Russische autoriteiten buitensporig hard op tegen demonstranten.

De ngo’s roepen de Verenigde Naties in hun open brief ook op een onafhankelijk onderzoek te starten naar de voortdurende mensenrechtenschendingen.

Nog nooit zoveel protest en geweld

‘Nog nooit zijn er in Wit-Rusland zoveel protesten geweest als tijdens deze de verkiezingscampagne. En nog nooit hebben de autoriteiten de mensenrechten er zo hard aangevallen. Politieagenten gebruikten buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten, waaronder stungranaten, rubberkogels en waterkanonnen. Ook sloegen en martelden zij demonstranten in incommunicado gevangenschap. Daarnaast werden verschillende demonstranten gedood. De autoriteiten lieten zien dat zij niet schromen geweld te gebruiken tegen hun eigen bevolking en dat zij van plan zijn lokaal onderzoek naar dit misbruik door wetshandhavers te dwarsbomen,’ zegt Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal Azië bij Amnesty International.

‘Wij maken ons zorgen dat er meer bloed vergoten zal worden in de straten van Wit-Rusland als deze daden van de autoriteiten onweersproken blijven. De VN-Mensenrechtenraad zou een internationaal onderzoek moeten instellen naar de mensenrechtenschendingen en misdrijven onder het internationaal recht die zijn gepleegd in aanloop naar, gedurende en na afloop van de presidentsverkiezingen. Daarmee kan zij verdere ernstige schendingen voorkomen.’

De open brief is ondertekend door zestien organisaties, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en International Federation for Human Rights (FIDH).

Achtergrond

De Wit-Russische autoriteiten bevestigden dat in de eerste drie dagen na de presidentsverkiezingen van 9 augustus ten minste 6.700 demonstranten werden gearresteerd. Volgens het Viasna Mensenrechtencentrum gaven ten minste 450 van de arrestanten aan te zijn gemarteld of mishandeld, gedwongen waren vernederende handelingen uit te voeren en bedreigd waren met verkrachting of ander geweld. Zij konden soms wel tien dagen geen contact hebben met de buitenwereld.

Sinds augustus namen de autoriteiten maatregelen om de situatie te de-escaleren. Zo verrichten zij geen massa-arrestaties meer en lieten ze de gevangenen vrij. Maar recente bedreigingen van president Alexander Loekasjenko en zijn ondergeschikten en het stationeren van legereenheden in de hoofdstad Minsk en elders doen vrezen dat er een nieuwe spiraal van geweld en mensenrechtenschendingen aankomt.

Lees de open brief