Nasrin Sotoudeh eindelijk vrij!

Amnesty International is erg blij met de plotselinge vrijlating van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en ten minste elf andere politieke activisten.

Nasrin Sotoudeh (1963), winnares van de Sacharovprijs 2012, werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Amnesty International voerde eerder dit jaar intensief actie voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating tijdens de campagne 4weeksforfreedom. Nasrin zat haar gevangenisstraf uit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.

‘Hoewel de vrijlatingen een positieve ontwikkeling zijn, moeten zij een eerste stap zijn en de weg vrijmaken voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen. Zij zitten uitsluitend vast omdat ze vreedzaam gebruik maakten van hun rechten’, zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International.

Moet meer zijn dan symbolische maatregel

‘Om het meer te laten zijn dan een symbolische maatregel moeten de Iraanse autoriteiten haar gevangenisstraf nu definitief ongedaan maken, het reisverbod van haar familie opheffen en Nasrin toestaan haar werk weer op te pakken.

De Iraanse autoriteiten hebben geen reden gegeven voor haar vrijlating en het is nog niet bekend of de beslissing onvoorwaardelijk is.

‘Iedereen bedankt’

Nasrin bedankte Amnesty International en iedereen die zich heeft ingezet voor haar vrijlating: ‘ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk wat jullie hebben gedaan’.