De Myanmarese studentenleiders Nandar Sitt Aung en Phyo Phyo Aung, die terecht staat, worden verwelkomd door hun familie.
© Ye Aung Thu / AFP / Getty Images

Myanmar: Phyoe Phyoe Aung en nog tientallen activisten vrijgelaten

Myanmar: Phyoe Phyoe Aung en nog tientallen activisten vrijgelaten

Gisteren werden gewetensgevangene Phyoe Phyoe Aung, haar man Lin Htet Naing en nog tientallen studentenactivisten uit Myanmar vrijlaten. Dit is een grote overwinning voor mensenrechtenverdedigers in het land.

Nadat studentenactivist Phyoe Phyoe Aung in 2014 was opgepakt, braken er door het hele land studentenprotesten uit. Deze golf van demonstraties eindigde in maart 2015 toen de politie extreem geweld gebruikte bij een studentenprotest in Letpadan. Tientallen studenten werden gearresteerd.

Eindelijk is de oproep om hun vrij te laten gehoord en zijn Phyoe Phyoe Aung, haar man en vele anderen nu vrijgelaten.

Een aantal dagen na haar vrijlating werden ook andere activisten vrijgelaten. Onder hen Htin Lin Oo, de zgn. Unity Five-journalisten, de Shwe Pyi Thar vakbondsactivisten en Myat Nu Khaing, voor wie Amnesty actievoerde.

Ondanks deze positieve stap, moet de nieuwe regering flinke hervormingen doorvoeren om verdere repressie te voorkomen. Phyoe Phyoe Aung en andere mensenrechtenverdedigers kunnen een belangrijke rol spelen in het vormen van de toekomst in Myanmar. Het is cruciaal dat de regering er alles aan doet om maatschappelijke organisaties, activisten, journalisten en mensenrechtenverdedigers de ruimte te geven hun werk te doen.

Amnesty roept de autoriteiten op alle andere gewetensgevangenen vrij te laten en belangrijke wetshervormingen door te voeren. Alleen op die manier kan de vicieuze cirkel van repressie in het land worden doorbroken.

Tijdens de Schrijfmarathon 2015 hebben vele duizenden mensen wereldwijd brieven geschreven voor de vrijlating van Phyoe Phyoe Aung. Wij bedanken iedereen die zich voor haar vrijheid heeft ingezet!

Meedoen met de Schrijfmarathon 2016? Meld je alvast aan