Myanmar laat opnieuw politieke gevangenen vrij

Vandaag zijn ten minste 130 politieke gevangenen in Myanmar (Birma) vrijgelaten, waaronder een aantal prominente dissidenten. Amnesty International roept de autoriteiten van Myanmar op de ruim duizend politieke gevangenen die nog vastzitten, zo snel mogelijk vrij te laten.

Dit is de vierde keer dat een groot aantal gevangenen amnestie wordt verleend sinds de verkiezingen van november 2010. Sindsdien zijn er in totaal ten minste 477 politieke gevangenen vrijgelaten.

Onder de vandaag vrijgelaten gevangenen bevinden zich Htay Kywe, U Gambira (beiden leiders in de Safraanrevolutie van september 2007), U Khun Htun Oo (voorzitter van de Shan Nationale Liga voor Democratie) en Min Ko Naing (een van de leiders van de studentengroep van de 88 Generatie).

Amnesty International maakt zich zorgen over berichten dat sommige gevangenen voorwaardelijk zijn vrijgelaten. De organisatie roept de autoriteiten op de vrijgelaten gevangenen in staat te stellen om aan het politieke proces deel te nemen, hun mening te uiten, te vergaderen en zich te verenigen.

Tussen de oppositiegroepen en de regering is er onenigheid over het aantal politieke gevangenen dat nog vastzit. De regering schat het aantal substantieel lager in, omdat zij sommige gevangenen niet als politiek gevangenen wil karakteriseren.

Amnesty riep tussen 17 oktober en 4 november 2011 op tot de vrijlating van alle gewetensgevangenen in Myanmar. De petitie is ondertekend door meer dan 30.750 mensen uit 77 landen.