Movies that Matter film & debat: ‘Risk’ bij Focus Arnhem

Onthullend portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De Oscarwinnende regisseur Laura Poitres (Citizenfour) filmt Assange gedurende zes jaar. Wat aanvankelijk een positief document van een visionaire, historische figuur zou worden, verandert in een karakterstudie van een narcistische man die graag gevoelige zaken van anderen blootlegt, maar fel uithaalt wanneer hij zelf onder de loep genomen wordt.

Aanvankelijk is Poitras een bewonderaar, maar langzaamaan verzuurt de relatie met haar subject. Assange wordt aangeklaagd voor aanranding en spreekt zich in de film nogal neerbuigend uit over de vrouwen die hem beschuldigen. Wanneer de filmmaker samen met klokkenluider Edward Snowden de gangen van de NSA onthult via de reguliere media, is Assange furieus. Hij distantieert zich van de film en de regisseur is niet langer welkom. Poitras besluit, na een eerste release in Cannes 2016, de film opnieuw te monteren en komt een jaar later met deze geheel nieuwe, veel kritischer film.

Na de film gaat Basti Baroncini in gesprek met Teun Gautier, uitgever. Hij begon zijn loopbaan bij Elsevier en vertrok daar als adjunct-directeur om zich met internet startups bezig te houden. Hij richtte een politiek vakblad op en werd in 2008 uitgever en directeur van De Groene Amsterdammer. Daar was hij mede-oprichter van De Correspondent en Publeaks, een platform voor veilig en anoniem lekken naar de pers. Hij is bestuurslid van vereniging Veronica, Zamaneh Media (Iraans exile medium) en oprichter van De Coöperatie, een cooperatief mediabedrijf


Na de film gaat Basti Baroncini in gesprek met Teun Gautier, uitgever

Kijk voor meer info op: https://www.focusarnhem.nl/programma/film/Risk_4008.aspx