Mohammad Faisal Abu Sakha, a 23-year-old Palestinian circus performer held by the Israeli military with charge or trial
© Palestinian Circus School

Mohammad Abu Sakha vrij!

De 25-jarige Palestijnse circusartiest Mohammad Faisal Abu Sakha is eindelijk vrijgelaten uit administratieve detentie in Israël. Hij werd bijna twee jaar vastgehouden zonder aanklacht of proces. Het is goed nieuws dat Abu Sakha weer vrij is, maar hij had nooit zo lang vastgehouden mogen worden.

Abu Sakha werd in december 2015 zonder uitleg of aanklacht opgepakt door het Israëlische leger. Hij was onderweg naar een circusschool waar hij optrad en les gaf aan kinderen met een handicap.

Bijna twee jaar vast zonder aanklacht of proces

Abu Sakha kreeg aanvankelijk zes maanden administratieve detentie opgelegd. Zijn detentie werd telkens verlengd en uiteindelijk zat hij bijna twee jaar vast. Volgens internationaal recht zou hij in een gevangenis in de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij vandaan komt, vastgehouden moeten worden. Omdat hij werd vastgehouden in Israël, moest zijn familie telkens een vergunning aanvragen om naar Israël te reizen om hem te bezoeken. Zijn ouders konden hem maanden niet zien omdat de Israëlische autoriteiten dit ‘vanwege veiligheidsredenen’ weigerden.

 

Hoogwerkerprotest

Op 30 juni 2016 protesteerde Amnesty bij de Israëlische ambassade in Den Haag tegen de detentie van Abu Sakha. Met een groot spandoek dat bevestigd was aan een hoogwerker (de ambassade is gehuisvest op een bovenverdieping) riepen we Israël op de Palestijn vrij te laten of hem een eerlijk proces te geven.

Ook stuurden 3.500 Nederlanders een mail naar de Israëlische autoriteiten met dit zelfde verzoek.

 

Na zijn vrijlating schreef Abu Sakha aan Amnesty: ‘Ik hou van jullie allemaal […] Ik wil iedereen persoonlijk bedanken. Ik heb dagenlang nagedacht wat ik op Facebook moest schrijven. Woorden kunnen dit niet voldoende uitdrukken.’